Fico si vo Veľkej Británii pozrel aj závod Jaguar Land Rover

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico cameron
Predseda vlády SR Robert Fico sa vo Veľkej Británii stretol aj s britským premiérom Davidom Cameronom. Foto: SITA/AP

Solihull 4. februára (WebNoviny.sk) – Slovensko má dostatok kvalifikovaných pracovníkov pre novú automobilku. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) počas dnešnej návštevy závodu spoločnosti Jaguar Land Rover v britskom Solihulle pri Birminghame. Automobilka plánuje postaviť svoj nový závod pri Nitre.

Podpis dohody o spolupráci vyvolal na Slovensku obrovské očakávania. Slovensko je krajina, ktorá sa opiera o automobilový priemysel, a preto nás neprekvapil ani obrovský záujem verejnosti o prácu v novej firme, ktorá vznikne v určitom čase na území SR,“ uviedol Fico po prehliadke továrne.

Dostatok kvalifikovanej pracovnej sily

Premiér dodal, že na úradoch práce sa zaregistrovalo okolo 28.000 záujemcov o prácu v závode. „Všetky analýzy potvrdzujú, že výroba moderných, mimoriadne kvalitných áut pri Nitre bude sprevádzaná dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Spádová oblasť je mimoriadne veľká,“ povedal.

Výkonný riaditeľ Jaguar Land Rover Ralf Speth ocenil prístup slovenskej vlády k požiadavkám spoločnosti. „Rozhodovací proces bol veľmi dlhý a veľmi ťažký. Prichádzame na Slovensko s novým závodom, ktorý bude využívať nové technológie a prinesie nové pracovné miesta, no bude mať rovnakého ducha malej rodinnej firmy,“ konštatoval. Potvrdil, že pracovníkov prídu na Slovensko zaškoľovať odborníci z Británie.

Investičnú zmluvu so spoločnosťou Jaguar Land Rover podpísala vláda 11. decembra minulého roka. Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300.000 vozidiel ročne. Investícia by mala dosiahnuť 1,5 miliardy eur a prácu by tam malo nájsť 2800 ľudí. Začiatok výstavby sa očakáva v tomto roku, prevádzka by sa mohla spustiť v roku 2018.

Zúčastnil sa aj na konferencii o Sýrii

Štát poskytne Jaguaru investičné stimuly vo výške 130 miliónov eur, čo zodpovedá 9 % hodnoty investície. Na Slovensku pôjde v poradí o štvrtú automobilku, v krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra.

Fico sa v rámci jednodňovej pracovnej cesty vo Veľkej Británii zúčastnil aj na konferencii o Sýrii v Londýne. S predstaviteľmi krajín z celého sveta diskutovali o nových finančných prostriedkoch na zabezpečenie dlhodobých potrieb ľudí v regióne, ktorý je už niekoľko rokov sužovaný vojenským konfliktom.

Premiér zároveň absolvoval bilaterálne rokovanie so svojím britským partnerom Davidom Cameronom. Do vlasti sa vráti vo večerných hodinách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronRobert Fico
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre