Opozícia chce prebrať kauzy, má podpisy na zvolanie schôdze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) – Opozičné strany plánujú v pondelok odovzdať podpisy pre zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Informovalo o tom v piatok hnutie OĽaNO – NOVA. Schôdzu zdôvodňujú narastajúcimi problémami a kauzami v školstve a zdravotníctve. A keďže vládna strana Smer-SD podľa hnutia odmieta riešiť situáciu, opozícia chce o problémoch diskutovať na pôde parlamentu.

Ide o aktivitu celej opozície

Zdôvodnenie zvolania schôdze pre oblasť školstva pripravilo hnutie OĽaNO – NOVA, oblasť zdravotníctva zdôvodnilo KDH. Podpora na zvolanie schôdze by mala byť dostatočná, ako uviedlo hnutie, pridať by sa mali poslanci zo strán Most-Híd a SaS.

„Ide o aktivitu celej opozície, ktorá sa najskôr snažila situáciu riešiť štandardnou cestou, teda na mimoriadnom školskom výbore. Práve tam sa však v plnej nahote ukázalo, že Smer akoby chcel vlastne všetko iba potichu ututlať a poslať do zabudnutia,“ konštatoval predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Richard Vašečka. „Poslanci Smeru jasne demonštrovali, že jednoducho už nič riešiť nemienia, akoby sa ich tie problémy ani netýkali,“ dodal.

Podľa Vašečku protestujúcim učiteľom nejde len o platy, ako tvrdí premiér Robert Fico, učitelia žiadajú trikrát viac prostriedkov na pomoc žiakom a školám, ako len svoje mzdy.

„Musíme sa postarať o zásadné zmeny v školstve, kde sú prvým predpokladom lepšie platy, najmä pre začínajúcich učiteľov. Chceme zvýšiť platy učiteľov každý rok o 10 percent počas nasledujúceho volebného obdobia, na konci obdobia teda budú mať takmer o polovicu vyššie platy, ako majú dnes,“ priblížila líderka na kandidátke hnutia Veronika Remišová.

Taktiež je potrebné podľa nej odbremeniť učiteľov od zbytočnej byrokracie, ktorá nesúvisí s učením, zlepšiť prípravu učiteľov na výkon povolania a dať učiteľom viac slobody v učebnom procese.

Figeľ upozornil na kritickú situáciu v školstve a zdravotníctve

Predseda KDH Ján Figeľ v piatok na tlačovej besede upozornil, že slovenské školstvo a zdravotníctvo sú v kritickom stave. „Stovky sestier odišli zo slovenských nemocníc a tisícky učiteľov sú mimo škôl, mimo vyučovacieho procesu. Má to dopad na bežných ľudí. Z hľadiska zdravotníctva situácia vo viacerých nemocniciach je zložitá až kritická,“ zhodnotil Figeľ.

Výsledkom schôdze parlamentu by malo byť podľa neho uznesenie k riešeniu krízovej situácie v školstve a k prijatiu opatrení na dlhodobé a udržateľné zlepšenie vývoja celého rezortu. Druhé uznesenie by sa malo týkať prijatia opatrení na ochranu práv pacientov a na zastavenie nárastu počtu výpovedí zdravotných sestier.

„Parlament nemá prázdniny, parlament je najvyššou inštitúciou v parlamentnej demokracii a má svoju zodpovednosť. Ak nekoná vláda, ak je tu verejný záujem, tak sme sa rozhodli konať my,“ dodal Figeľ. Ochrana práv pacientov a ochrana záujmov detí a rodín sú pohnútky, ktoré ich nútia konať. „My nepolitikárčime, ten, kto tu politikárči, je ten, kto prijal zákon bez dohody so sestrami, respektíve ten, kto neplní sľuby dané učiteľom,“ zdôraznil predseda KDH.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan informoval, že v súčasnosti pripravujú dôvodovú správu a návrh uznesenia. „Nie len za poslanecký klub KDH a poslanecký klub OĽaNO, ale aj za poslanecký klub Most-Híd, rovnako spolupracujeme aj s poslancami zo SaS. Po piatkovej dohode, predpokladám, že v priebehu víkendu, nazbierame dostatočný počet podpisov tak, aby sme začiatkom budúceho týždňa požiadali o zvolanie mimoriadnej schôdze k problémom v zdravotníctve a školstve,“ priblížil Abrhan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľPavol AbrhanRichard VašečkaRobert FicoVeronika Remišová