Ľudia neveria, že voči politikom sa vyvodzuje zodpovednosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protest
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) – Len v malom počte prípadov, resp. nikdy nie je vyvodená zodpovednosť voči politikovi, ktorý sa dopustil nezákonného konania. Myslí si to 77 percent ľudí v prieskume agentúry Focus, ktorý si dala vypracovať iniciatíva Štrngám za zmenu pred marcovými parlamentnými voľbami na vzorke 1004 respondentov.

Naopak, dve percentá opýtaných si myslia, že ak politik koná nezákonne, nesie aj zodpovednosť. Agentúra ľuďom položila otázku: „Ak sa politik dopustí nezákonného konania, je podľa vás voči nemu vyvodzovaná právna zodpovednosť za takéto konanie?“

Najviac skeptickí sú v tomto prípade ľudia medzi 35 až 44 rokov, z ktorých 84 percent uviedlo, že právnu zodpovednosť voči politikom vyvodzujú len v malom počte alebo takmer nikdy. „Názory ľudí vystihujú realitu. Za 25 rokov na Slovensku nemáme žiaden prípad odsúdenia vysokopostaveného politika, ako je to napríklad v Čechách, Rumunsku alebo v Chorvátsku. Dôvodom je aj skutočnosť, že polícia a prokuratúra nekoná v citlivých kauzách nezávisle. Preto sme pripravili rad odporúčaní systémových zmien, ktoré by to mohli zmeniť,“ vysvetlila za iniciatívu Štrngám za zmenu Zuzana Čaputová, ktorá je advokátka spolupracujúca so združením Via Iuris.

V prieskume sa agentúra pýtala ľudí tiež na to, či polícia, prokuratúra a súdy konajú voči politikom pri vyvodzovaní trestnej zodpovednosti nezávisle. Takmer tri štvrtiny respondentov si myslia, že tieto inštitúcie nekonajú nezávisle. Z nich 44 percent odpovedalo, že ‚skôr nie‘ a ďalších 28 percent uviedlo, že ‚určite nie‘. Na druhej strane opačný názor na nezávislosť inštitúcií ako polícia, prokuratúra a súdy pri vyvodzovaní zodpovednosti voči politikom má pätina ľudí. ‚Určite áno‘ uviedli tri percentá opýtaných.

Iniciatíva Štrngám za zmenu presadzuje zákony na obmedzenie korupcie a vyvodzovanie zodpovednosti. Pripravila preto protikorupčné legislatívne návrhy v šiestich oblastiach. Navrhuje konkrétne opatrenia, ktoré pomôžu odpolitizovať políciu, zabránia vplyvu na prokurátorov, zvyšujú tlak na zodpovednosť sudcov, sfunkčnia Najvyšší kontrolný úrad, pomôžu zefektívniť odkrývanie schránkových firiem a zabránia „prikrmovaniu verejných funkcionárov“, keď si niekto kupuje ich priazeň rôznymi drobnými darmi či pozornosťami. Iniciatívu tvoria organizácie Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), Nadácia Pontis, Nadácia Zastavme korupciu a Via Iuris.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUS