Andrej Kiska novým sudcom zaželal, aby sa stali osobnosťami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident Andrej Kiska v utorok vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia. Foto: SITA/Urban Klement

BRATISLAVA 9. februára (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska v utorok vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia. Vo svojom príhovore im zaželal úspešnú, profesionálne hodnotnú kariéru nezávislých, nestranných justičných autorít, ktorých každodenný výkon súdnej moci bude vzbudzovať rešpekt a úctu. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

„Keď som sa tu prihováral vašim kolegom pred pár mesiacmi v novembri – prvým sudcom, ktorí podobne ako vy prešli novým, prísnejším výberom kandidátov – bolo to v čase, keď sa rozhodovalo o nových pravidlách sudcovskej etiky. Ale bolo to zároveň v čase, keď sa ukázalo, že dôvera verejnosti k justícii na Slovensku je, žiaľ, rekordne nízka,“ pripomenul Kiska v príhovore.

Prezident hovoril aj o kódexe

Dodal, že medzitým súdna rada nový etický kódex sudcov prijala. „Všetci slušní sudcovia, odborná verejnosť, ľudia, ktorým záleží na dobre fungujúcom a dôveryhodnom štáte, očakávajú, že kódex prispeje k vzniku účinných očistných mechanizmov vo vnútri justície. Takých, ktoré dokážu korigovať chyby, aj primerane trestať individuálne zlyhania ľudí v talári,“ pokračoval prezident s tým, že najväčší význam kódexu by mal spočívať v tom, že sa stane súborom pravidiel a hodnôt, ktoré ako sudcovia budú „zdieľať a stanú sa jedným z nástrojov zvyšovania dôvery ľudí v súdnictvo a právny štát“.

Kiska takisto podotkol, že generačná výmena sudcov je dôležitou súčasťou úsilia o dôveryhodnejšie súdnictvo. „Želám si, aby ste boli generáciou sudcov, ktorá bude pri každodennom výkone povolania schopná na vysokej odbornej úrovni chrániť spravodlivosť a posilňovať právnu istotu ľudí na Slovensku. Ale ktorá nezostane len pri tom. Kríza dôvery verejnosti v spravodlivosť si vyžaduje, aby ste boli generáciou, ktorá je aktívna vo verejnej diskusii. Takou generáciou, ktorá je schopná odpovedať na nedôveru a kritiku väčšou otvorenosťou, ochotou počúvať a hľadať lepšie riešenia problémov, ktorým vaša profesia čelí,“ uviedol prezident.

Andrej Kiska
Foto: SITA/Kancelária prezidenta SR

Kiska prijal aj šéfku najvyššieho súdu

Zároveň novým sudcom zaželal, aby sa vo svojom poslaní stali osobnosťami, ktorých integrita bude vzorom pre všetkých v otázkach rešpektu k právu, k zmyslu pre férovosť, ale aj pokory k veľkej moci, ktorá bude vo ich rukách. „Aby ste prispeli k tomu, že sa o súdnictve v Slovenskej republike začne hovoriť a písať ako o ozajstnom pilieri hodnôt právneho a demokratického štátu. Držím vám pri tom palce,“ uzavrel prezident.

Ako informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta, Kiska v utorok prijal aj predsedníčku Najvyššieho súdu SR (NS SR) Danielu Švecovú, ktorá ho informovala o niektorých jej ďalších krokoch a plánoch v prospech efektívnejšieho pôsobenia Najvyššieho súdu. Prezident sa okrem iného zaujímal aj o názory vo vnútri NS SR na etický kódex sudcu prijatý Súdnou radou. Švecová a Kiska spolu hovorili aj o niektorých okruhoch otázok, ktoré si budú vyžadovať aj pozornosť budúceho parlamentu a vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDaniela Švecová
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR