Rodičia sa pridávajú k štrajku, svoje deti nepošlú do školy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Štrajk učiteľov
Zatvorená Spojená škola Novohradská, ktorá sa zapojila do neobmedzeného štrajku učiteľov. Bratislava, 25. január 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Štrajkujúcim učiteľom v stredu vyjadrili podporu zástupcovia rodičov žiakov a študentov Spojenej školy na Novohradskej v Bratislave. Iniciatíva rodičov sa hlási k požiadavkám na skvalitnenie vzdelávania na Slovensku a vyhlásila preto rodičovský štrajk.

Svoje deti nepošlú rodičia do školy každý z nasledujúcich piatkov, a to až do začiatku konštruktívneho rokovania vládnych činiteľov s Iniciatívou slovenských učiteľov. Na znak solidarity budú nosiť pripnuté zelené stužky. Na dnešnom brífingu to povedal jeden zo zástupcov rodičov Štefan Dobák s tým, že rodičia detí z Novohradskej zároveň vyzývajú všetkých rodičov na Slovensku, aby sa k nim pripojili.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Koľko rodičov nepošle svoje dieťa do školy ešte nie je známe

Rodičia chcú týmto gestom povedať, že im nie je jedno, čo sa v slovenskom školstve deje. Dobák hovorí, že učiteľom chcú povedať, že nie sú sami.

Iniciatíva je teda výrazom vďaky učiteľom za ich prácu, odvahu a obetu. „Pretože kompetentní činitelia odmietajú riešiť vami nastolené požiadavky s odôvodnením nízkej podpory v spoločnosti, rozhodli sme sa vyjadriť podporu vašej iniciatíve verejne,“ odkázal Dobák učiteľom.

Iniciatíva rodičov žiakov zo školy na Novohradskej sa sformovala na zhromaždení v pondelok 8. februára, keď sa v škole stretlo približne 500 rodičov. Koľko rodičov nepošle svoje dieťa v piatok do školy však ešte nie je známe. Školský poriadok podľa rodičov umožňuje dieťa tri dni ospravedlniť z rodinných dôvodov.

„Demonštratívne prehliadanie zástupcov 15 000 učiteľov vládnou mocou ako legitímnych partnerov na rokovanie považujeme za neprijateľné. Pretože si uvedomujeme, že ak sa takýto model správania predstaviteľov štátu bude akceptovať voči učiteľom dnes, tak zajtra to môže byť štandardný model správania sa štátnej moci voči všetkým svojim občanom,“ povedal v stredu ďalší z rodičov Pavol Nemec s tým, že sa treba solidárne zastať ľudí.

Štrajkovú štafetu preberajú vysokoškolskí učitelia

Štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov sa rozhodol od pondelka 15. februára štrajk prerušiť a prejsť do štrajkovej pohotovosti.

Od pondelka 15. februára však štrajkovú štafetu preberajú vysokoškolskí učitelia. „Ak vláda nepristúpi na požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov, sme pripravení prevziať štrajkovú štafetu od učiteľov a vychovávateľov v materských, základných a stredných školách,“ uviedol Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov.

V prípade nesplnenia požiadaviek, ktoré nastolila ešte Iniciatíva slovenských učiteľov, vyzvú všetkých vysokoškolských pedagógov a vedeckých pracovníkov, aby vstúpili do ostrého neobmedzeného štrajku od pondelka 15. februára, keď sa na všetkých univerzitách začína letný semester.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR