Matovič vyzval Fica na detektor lži, ponúka mu milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matovic
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič na tlačovej besede o nahrávkach predsedu strany Sieť Radoslava Procházku. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič vyzýva premiéra Roberta Fica na verejný súboj na detektore lži.

Matovič núka Ficovi 121 miliónov korún (vyše 4 mil. eur), ak s ním na detektor lži pôjde a bude odpovedať na otázky, ktoré mu položí. „Ja budem tiež odpovedať na akúkoľvek otázku, ktorú mi Fico položí,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii Matovič.

Matovič by sa Fica opýtal na Gorilu a Troškovú

Líder obyčajných ľudí chce debatou na detektore lži ukončiť kauzu okolo predaja svojej bývalej firmy. „Je v silnom verejnom záujme, aby sme vrátili diskusiu kam patrí, aby sme sa bavili o školstve a zdravotníctve,“ konštatoval. Fica by sa Matovič na detektore spýtal napríklad na to, či bol v byte na Vazovovej ulici (kauza Gorila, pozn. SITA) alebo či jeho asistentka Mária Trošková písala reakciu za lekára Pavla Kostku (kauza Klinika Kostka).

Na Pavla Vandáka podáva predseda OĽaNO trestné oznámenie za krivú výpoveď a krivé obvinenie. Vandákovu výpoveď pre políciu Matovič označil za „plnú klamstiev a lží“. Matovič vyslovil počudovanie nad tým, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry deň po tom, ako Fico otvoril kauzu, vypočul Vandáka na jeho vlastnú žiadosť. Matovič nemá pochybnosti o tom, že Vandákova výpoveď vznikla na Súmračnej ulici, kde sídli vládny Smer-SD.

Matovič opätovne odmietol, že by bol daňovým podvodníkom a previedol firmu na bieleho koňa. Novinárom v stredu ukázal daňové priznanie za rok 2008, podľa ktorého zaplatil daň vo výške 15,2 milióna korún (504,5 tis. eur). Matovič upozornil, že po sebe nezanechal ani halier dlhov a všetko riadne zdanil. Najlepší obsah slovu tunelovanie podľa Matoviča dáva samotný Fico, čo sa za osem rokov jeho vlád prejavuje systematickým rozkrádaním štátu či predraženými nákupmi. „To je tunelovanie, nie to, keď niekto predá svoj vlastný podnik a príjem zdaní,“ konštatoval.

Matovič vylúčil, že zlikvidoval nejaké účtovníctvo

Líder OĽaNO rovnako vylúčil, že by kedykoľvek zlikvidoval nejaké účtovníctvo. Pri prevode časti živnosti na Vandáka neskôr uskladnil účtovníctvo za roky 1997 až 2001, za rok 2003 a 2005 až 2008 v aute na dvore svojej starej mamy v obci Borová.

Vandák podľa Matoviča toto účtovníctvo nemal kde odložiť, tak ho uložil on. Matovič zároveň zdôraznil, že ak aj náhodou dôjde k strate účtovníctva, pre nikoho to neznamená, že sa zbaví povinnosti platiť dane. Ak daňovník nepredloží dokumenty, určí mu daňový úrad daň podľa pomôcok, vysvetlil Matovič.

Premiéra sa Matovič rovnako spýtal, prečo je vo verejnom záujme vyšetrovať predaj podniku, ktorý má zaplatené dane a nulové dlhy, a prečo polícia nenaháňa napríklad podvody na DPH za desiatky miliónov, do ktorých podľa denníka Trend mali byť nejakým spôsobom údajne zapletení aj ministri Robert Kaliňák a Ján Počiatek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJán PočiatekMária TroškováRobert FicoRobert Kaliňák