Ornitológovia zrátali vzácne dravce na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Orol
Foto: SITA/Ochrana dravcov na Slovensku

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Populácie kriticky ohrozenej haje červenej a orliaka morského na Slovensku klesli, orlov kráľovských a sokolov rárohov je o niečo viac. Po pravidelnom sčítaní operených dravcov, ktoré sa uskutočnilo v januári, to konštatovali odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Na našom území sa podľa organizácie vyskytuje iba 10 až 15 hniezdiacich párov haje červene, no v zimnom období sa tu často zdržujú aj jedince zo severských populácií. V porovnaní s minulým rokom napočítali ochranári výrazne nižší počet jedincov haje – len 33 oproti 65 jedincom minulý rok. Tento pokles môže byť spôsobený zmenou správania druhu vrátane zmeny lokalít preferovaných na nocovanie, no tiež vyrušovaním na obľúbených lokalitách. „Haje u nás počas sčítania nenocovali. Najbližšie k nášmu územiu nocovalo až 53 hají v susednom Rakúsku, blízko hraníc, pri sútoku riek Morava a Dyje,“ informovala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

K ďalším ohrozeným druhom dravcov, ktoré sa v zime na našom území pravidelne monitorujú, patrí orol kráľovský, sokol rároh a orliak morský. „Tento rok sa nám podarilo pozorovať 68 orlov kráľovských, pri minuloročnom sčítaní sme ich zaznamenali 57. Ide o kriticky ohrozený druh, pre ktorý naša organizácia realizuje aj kampaň Návrat orlov,“ povedala Deutschová. V 90-tych rokoch na Slovensku takmer vyhynul vzácny sokol rároh. Oproti minulému roku teraz zaznamenali ochranári o jedného sokola rároha viac, spolu 36 jedincov. Počty najväčšieho dravca na Slovensku orliaka morského hovoria o 28 jedincoch oproti minuloročným 33.

Druhý a tretí januárový víkend boli medzinárodné termíny pre zisťovanie počtu zimujúcich jedincov vzácnych druhov v Európe. Do európskeho sčítania sa zapojilo 54 ornitológov z 9 krajín na 26 lokalitách. Okrem Slovenska, Rakúska a Českej republiky sa do sčítania zapojilo aj Maďarsko, Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Francúzsko. „Okrem početnosti sa počas sčítania zisťujú tiež preferencie druhov, teda ktoré lokality si pre odpočinok vyberajú. Všímame si, v akom stave sú tieto lokality, k akým zmenám dochádza. Ak je to potrebné, podnikneme kroky pre záchranu dôležitých území. Medzinárodné sčítanie nám opätovne potvrdilo, že vtáky nepoznajú hranice a vyberajú si lokality podľa vlastných kritérií. Je preto dôležité spolupracovať na nadnárodnej úrovni,“ uzatvára Deutschová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ochrana dravcov na Slovensku