Vyšetrovateľ prišiel k domu Matovičovej babky po dokumenty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič počas odovzdania účtovníctva svojej živnosti z rokov 1997 až 2008 vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) v obci Borová. Borová, 15. február 2016. Foto: SITA/Pavol Machovič

BOROVÁ 15. februára (WebNoviny.sk) – Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič v pondelok v obci Borová odovzdal vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Štefanovi Menčíkovi účtovníctvo svojej živnosti z rokov 1997 až 2008.

Ide o dokumenty, ktoré podľa predsedu vlády Roberta Fica skončili v zbere papiera. Matovič účtovníctvo skladoval na povale rodinného domu svojej babky v Borovej neďaleko Trnavy, chýbajú v ňom dokumenty z rokov 2002 a 2004.

Proti postupu vyšetrovateľa namietal Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic

Vyšetrovateľ Menčík si prišiel po účtovníctvo v sprievode ďalších policajtov krátko po 9:00 a preberal si ho viac ako šesť hodín. Do pristavenej dodávky policajti naložili vyše päťdesiat škatúľ, ktoré balili do papiera a označovali nápisom Stopa a číslom. Do domu napriek pozvaniu Matoviča odmietli vstúpiť s vysvetlením, že by na to potrebovali súhlas vlastníka nehnuteľnosti. Matovič tak desiatky škatúľ s dokumentmi vyniesol až pred dom.

Proti postupu vyšetrovateľa namietal Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic, podľa ktorého mali byť odovzdávané jednotlivé dokumenty a nie škatule. Vyšetrovateľ Menčík mu odporučil napísať námietku do zápisnice.

,,Robert Fico má evidentne strach, že dopadne aj so svojou bandou zlodejov tak, ako dopadli skorumpovaní politici v Rumunsku. A ja pevne verím, že 5. marca ľudia prídu voliť a Robert Fico aj s jeho bandou zlodejov tak dopadnú,“ povedal pri odovzdávaní dokumentov Igor Matovič. Policajti z Národnej kriminálnej agentúry podľa jeho vyjadrenia dom v Borovej monitorovali najmenej päť dní.

Igor Matovič
Foto: SITA/Pavol Machovič

Matovič všetky obvinenia odmieta

Lipšic vyjadril obavy z manipulovania dôkazov, pretože vyšetrovateľ odmietol jeho návrh na odovzdávanie jednotlivých objednávok, faktúr a ďalších dokumentov. V celej záležitosti je podľa neho množstvo tendenčných procesných pochybení. Vyšetrovateľ odmietol Lipšicovi odpovedať na otázku, kto tento prípad dozoruje a či to nie je náhodou Úrad vlády SR.

Predseda vlády Robert Fico začiatkom februára informoval, že Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo podniku, aby sa vyhol daňovej kontrole.

Matovič všetky tieto informácie dôrazne odmietol, predaj podniku vysvetlil tým, že chcel umožniť vymáhanie starých pohľadávok svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Matovič trvá na tom, že dane riadne platil a svoj vlastný podnik netuneloval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúra