Sudcovia vysúdili státisíce, Najvyššiemu súdu hrozí exekúcia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najvyšší súd SR
Najvyššiemu súdu SR hrozí exekúcia pre antidiskriminačné žaloby. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. marca (WebNoviny.sk) – Najvyššiemu súdu SR hrozí exekúcia pre antidiskriminačné žaloby, vďaka ktorým vysúdili státisíce eur viacerí sudcovia súdu. Informuje o tom v článku týždenník Trend. „Koncom minulého roka bolo Najvyššiemu súdu SR doručené upovedomenie o začatí exekúcie na vymoženie dvoch oprávnených pohľadávok na stotisíc eur,“ potvrdil pre Trend hovorca súdu Boris Urbančík.

Exekúcia sa začala na základe rozhodnutí Okresného súdu Bratislava I. Ten priznal ešte v roku 2010 niekoľkým sudcom Najvyššieho súdu SR po stotisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy za diskrimináciu. Sudcovia sa cítili „frustrovaní“ pre nižšie platové ohodnotenie v porovnaní so sudcami špeciálneho súdu.

„V očiach verejnosti vznikol dojem, že výkon práce nimi uskutočňovaný bol menej kvalitný, druhotriedny, prichádzali do styku s menej náročnými prípadmi, ktorých rozhodovanie nevyžaduje až takú vysokú úroveň odborných znalostí,“ zdôvodnil súd výšku priznaného odškodnenia.

Vtedajší šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin sa voči nemu neodvolal. Štát však peniaze sudcom nevyplatil. Dve sudkyne podľa informácií Trendu si teraz svoju pohľadávku u zamestnávateľa začali uplatňovať práve cez exekúciu. Podľa súčasnej predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej konal jej predchodca Štefan Harabin v rozpore s ustanovením zákona. Ako správca rozpočtovej kapitoly totiž mal využiť všetky prostriedky na ochranu majetku štátu.

Najvyšší súd podal v zákonnej lehote proti exekúcii námietky. Rovnako doručil príslušnému súdu návrh na odklad exekúcie a jej zastavenie. V prípade, že Najvyšší súd SR nebude úspešný, môže mať tento rok veľký problém, najmä vtedy, ak dve sudkyne budú nasledovať aj ďalší kolegovia a rovnako si začnú uplatňovať priznaný nárok na odškodnenie, píše týždenník Trend.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR