Pri ochrane hraníc musíme mať plán B, tvrdí premiér Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Robert Fico (vľavo) počas mimoriadneho summitu V4, Bulharska a Macedónska v Prahe. Foto: SITA/AP

PRAHA 15. februára (WebNoviny.sk) – Zástupcovia V4, Bulharska a Macedónska sa na dnešnom mimoriadnom summite v Prahe zhodli na potrebe spoločného európskeho riešenia v súvislosti s migračnou krízou. Premiéri a macedónsky prezident podporujú realistický prístup a takisto je podľa nich dôležité, aby bol dodržiavaný Akčný plán medzi Európskou úniou a Tureckom o zadržiavaní migrantov a utečencov.

Lídri krajín si takisto myslia, že je dôležité, aby Grécko dodržiavalo schengenské pravidlá. Po mimoriadnom summite o tom informoval český premiér Bohuslav Sobotka. Slovensko zastupoval na summite predseda vlády Robert Fico.

Podľa Sobotku premiéri aj macedónsky prezident Ďorge Ivanov súhlasia s urýchlením Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže, podporujú aktivity NATO a zásahy proti pašerákom a falšovateľom dokladov. Myslia si, že by pomohla aj lepšia spolupráca bezpečnostných zložiek a tajných služieb. Ako dodal Sobotka, lídri sú za pragmatické riešenie a myslia si, že je potrebné mať „záložné riešenie„. To podľa poľskej premiérky Beaty Szydlo nie je zamerané proti žiadnemu konkrétnemu štátu. To potvrdil aj bulharský premiér Bojko Borisov a premiér Robert Fico. „Zaželal by som celej Európskej rade, aby počula to, čo hovoril prezident Macedónska,“ povedal Fico na úvod s tým, že pokiaľ ide o falšovanie dokladov, pasov či vysokoškolských diplomov, organizovaný zločin funguje perfekte.

Fico odmietol obviňovanie z nesolidarity a zdôraznil, že Slovensko ponúklo finančnú, technickú aj personálnu pomoc. Takisto však zdôraznil, že musí existovať „plán B“ v prípade, ak zlyhá ochrana grécko-tureckej hranice. „Ja by som bol veľmi rád, keby nás grécki priatelia milo prekvapili, ale neprekvapia nás. Naopak, možno znovu prekvapia nejakými ekonomickými problémami, o ktorých sa opätovne začína hovoriť,“ povedal Fico po skončení mimoriadneho summitu.

Bulharsko aj Macedónsko konštatovali, že pokiaľ by vybuchlo európske riešenie na grécko-tureckých hraniciach, nuž nebude iná možnosť, ako začať chrániť hranice na tejto úrovni. Čakáme, ako dopadne Akčný plán medzi EÚ a Tureckom. Keď tento variant padne, nemáme inú možnosť,“ informoval Fico. Na rokovanie Európskej rady, ktorá sa koná vo štvrtok a v piatok v Bruseli, ide Fico presne s týmto stanoviskom. „Chceme, aby bol plán B,“ zdôraznil.

Fico takisto informoval o tom, že ponúkol 300-člennú policajnú jednotku HRAD Macedónsku aj Bulharsku. Dodal, že Slovensko už Macedónsku pomáha, začiatkom februára tam odišlo 20 slovenských policajtov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaBojko BorisovRobert Fico
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka