SaS podozrieva Fica, že rezervu minul pohoršujúcim spôsobom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Viac ako tretina Slovákov si myslí, že ani jeden slovenský politik nemá šancu nahradiť Roberta Fica v kresle premiéra. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) – Odmietnutie premiéra Roberta Fica zverejniť, akým spôsobom minul svoju jeden a pol miliónovú rezervu, považuje opozičná SaS za jeden z mnohých prejavov arogancie moci.

Liberáli upozorňujú, že ide o peniaze daňových poplatníkov a keďže zverejnenie ukladá zákon, mala by to byť v slušnej a demokratickej krajine samozrejmosť. „Odmietnutie zverejnenia v nás vyvoláva silné podozrenie, že peniaze daňových poplatníkov minul spôsobom, ktorý je v rozpore s verejným záujmom a ktorý je možno, ako tomu už v minulosti bolo, pohoršujúci. Nevieme si inak vysvetliť reálny dôvod, pre ktorý úrad vlády odmietol žiadosť organizácie Transparency International Slovensko o sprístupnenie kompletného zoznamu udelených dotácií z rezervy predsedu vlády za rok 2015,“ uvádzajú predstavitelia SaS.

Argument úradu vlády, že požadované informácie nemá k dispozícii, pokladajú liberáli za absurdný a alibistický. Podozrenie SaS sa opiera aj o podľa nich neblahé skúsenosti z obdobia prvej Ficovej vlády, keď premiér opakovane podporil fitnesku Evu Martinkovú úhrnnou sumou 43 500 eur namiesto občanov postihnutých povodňami.

„Ficovu slabosť pre nežné pohlavie považujeme za jeho súkromnú vec, pokiaľ do toho nezaťahuje verejné financie a štátne záležitosti. Rezerva predsedu vlády má slúžiť na mimoriadne udalosti, ako napríklad povodne a iné živelné katastrofy a nie na predvolebné PR či podporu spriazneným ľuďom. Ide o verejné zdroje, nie o osobné vlastníctvo premiéra, a tak by s nimi mal narábať,“ uzatvárajú liberáli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaVláda SR