Lajčák hodnotí svoje ministrovanie, tieto témy boli zložité

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) – Migrácia nebola najzložitejšou témou štvorročného funkčného obdobia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka.

Uviedol to v bilančnom rozhovore pre agentúru SITA. „Ukrajina bola veľmi naliehavá a citlivá, lebo sa dotýka priamo nás – Slovenska,“ dodal šéf rezortu diplomacie s tým, že práve táto téma vyvolala veľmi silnú vnútropolitickú a vnútrospoločenskú debatu aj o našich vzťahoch k Ukrajine, aj o našich vzťahoch k Rusku.

Ukrajinu od vypuknutia Majdanu spolu 14-krát

„Migrácia je pre Európu väčšia téma, ale z pohľadu Slovenska téma Ukrajiny nie je menšia. Veľmi sa nás dotýkala, je to naša susedná krajina,“ zdôraznil minister zahraničných vecí. Pripustil ale, že pozornosť médií a spoločnosti sa na jednej téme neudrží dlho. „Ale úlohou politikov je, aby sa neriadili tým, čo je na titulnej strane novín, ale aby sme svoju prácu robili dôsledne aj po tom, čo sa kamery presunú niekam inam,“ skonštatoval Lajčák.

Šéf diplomacie navštívil Ukrajinu od vypuknutia Majdanu spolu 14-krát. „Musím povedať, že všetci ukrajinskí partneri, ale aj novinári a verejnosť si veľmi vážia postoj a pomoc Slovenska ako priateľa. Nie je to o politike, o tom, že kto je za Ukrajinu a kto je za Rusko,“ tvrdí minister o náladách na Ukrajine.

„My sme sa nechodili na Ukrajinu fotiť na Majdan, aby sme ukázali, akí sme bojovníci za demokraciu. My sme sa snažili od začiatku Ukrajine pomáhať a pomáhame aj teraz, keď už mnohí ďalší slovo Ukrajina stratili zo svojho slovníka,“ vyhlásil Lajčák s tým, že napríklad počas každej jeho zahraničnej cesty na Ukrajinu tam priniesol aj humanitárnu pomoc.

Ukrajine pomáha s reformami aj Slovensko

Ďalšou konkrétnou formou účinnej pomoci je podľa Lajčáka projekt ministrov zahraničných vecí krajín V4 z decembra 2014, keď si jednotlivé krajiny rozdelili portfólia oblasti, kde Ukrajine pomáhajú s reformami.

Slovensko má na starosti reformu bezpečnostného sektora a energetickú bezpečnosť. „Vyzerá to veľmi dobre, ten projekt sa uskutočňuje. Som veľmi spokojný s tým, ako napĺňame to, čo sme deklarovali, hlavne v téme energetickej bezpečnosti sme usporiadali niekoľko veľmi zaujímavých podujatí,“ hodnotí Lajčák projekt po vyše dvoch rokoch.

Dodal, že aj koncom februára sa uskutoční v Ľvove stretnutie V4+Ukrajina. „Bude tam množstvo nielen predstaviteľov ministerstiev, ale aj ľudí z energetického sektora, odborníkov, mimovládnych organizácií,“ priblížil minister. Na stretnutí sa bude hovoriť o tom, ako sa naučiť šetriť s energiou a hospodárne s ňou nakladať. „To je jeden z problémov Ukrajiny,“ uzavrel Lajčák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR