Na Slovensku je prvá pacientka s podozrením na vírus Zika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove.
Foto: ilustračné, SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) – Na Slovensku je prvá pacientka s podozrením na vírus Zika. Pacientku, ktorá sa vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia, hospitalizovali na infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove.

Pacientka bola v Južnej Amerike mesiac

Klinický stav pacientky je dobrý a jej liečba nie je potrebná. Uviedla to na brífingu primárka oddelenia prenosných chorôb Nataša Špiláková. Dodala, že pacientka prišla do ambulancie, pretože po návrate z Južnej Ameriky sa u nej prejavili klinické príznaky, ktoré nevylučujú ochorenie vírusom Zika. „Pacientka bola v Južnej Amerike mesiac, časť pobytu strávila aj v džungli a poštípal ju komár,“ uviedla Špiláková.

Pacientka bola hospitalizovaná a urobili jej vyšetrenia, ktoré umožnia rozpoznať, či vírus je prítomný. Diagnostikovať odobraté vzorky moču a krvi budú v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu. Výsledky očakávajú do niekoľkých dní. „Potvrdenie alebo vylúčenie infekcie je dôležité z epidemiologického hľadiska, aby sme vedeli, či táto infekcia na Slovensku je prítomná alebo nie,“ uviedla primárka.

Priebeh ochorenia u pacientky je, podobne ako sa pri tejto chorobe uvádza, ľahký a lekári nepredpokladajú ani žiadne komplikácie. Klinický stav pacientky sa zlepšuje spontánne. Keďže ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, ale iba sexuálnym stykom alebo krvnou transfúziou, v nemocnici v súvislosti s týmto prípadom ani neprijali žiadne špeciálne opatrenia. Na oddelení majú naďalej štandardné opatrenia platné pri práci s infekčnými pacientmi, ktoré používajú bežne.

Vírus šíria komáre druhu Aedes aegypti

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR monitoruje situáciu v súvislosti s vírusom Zika cez systém rýchleho varovania (EWRS) Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC). Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická, úrad už pripravil návrh Usmernenia hlavného hygienika SR v súvislosti s vírusom Zika, ktorý schvaľujú kompetentní odborníci. Úrad tiež spolupracuje s nemeckým laboratóriom v Hamburgu – Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine v súvislosti s diagnostikou vírusu Zika.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že vírusom Zika sa môže človek infikovať pri vycestovaní do krajín, kde vírus šíria komáre druhu Aedes aegypti. Cestovať do týchto krajín neodporúča najmä tehotným ženám či ženám, ktoré plánujú tehotenstvo. Podľa informácií úradu komár Aedes aegypti zatiaľ v Európe nie je rozšírený. Medzi najviac postihnuté krajiny vírusom Zika patria podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) krajiny Južnej Ameriky a Karibiku. Vírus Zika už hlásia aj Mexiko a Spojené štáty americké.

„Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi,“ uviedla Skalická s tým, že prevencia spočíva v celodennom používaní repelentov, ktoré by mali obsahovať 30 percent aktívnej látky DEET, odpudzujúcej komáre. Dôležité je nosiť dlhé rukávy a nohavice, používať moskytiéru a vyhýbať sa oblastiam, ktoré sú zamorené komármi. Cestovatelia by si mali všímať príznaky infekcie Zika vírusom a v prípade podozrenia vyhľadať odbornú zdravotnú starostlivosť a informovať lekára o pobyte v oblasti postihnutej Zika vírusom.

Zika vírus spôsobuje mierne ochorenie, ktoré po niekoľkých dňoch odznie

Zika vírus spôsobuje mierne ochorenie, ktoré po niekoľkých dňoch odznie. Nebezpečenstvo Zika vírusu spočíva v jeho predpokladanom vplyve na novorodencov matiek, ktoré sa vírusom nakazili počas tehotenstva.

„Vírus Zika pravdepodobne spôsobuje u takýchto novorodencov vznik mikorocefálie, teda neprimerane malú hlavu,“ uviedla Skalická s tým, že tento stav sprevádzajú rôzne neurologické poruchy a záchvaty. Pri poruche je výrazne ovplyvnený intelektuálny vývin jedinca, poruchy motoriky sa môžu prejaviť až v neskoršom veku.

Podľa dostupných informácií až u 80 percent nakazených infekcia nemá klinické príznaky a infikovaná osoba nezistí, že má Zika vírus, okolo 20 percent nakazených osôb vírusom Zika príznaky ochorenia má.

Ochorenie sa prejavuje zvýšenou teplotou okolo 38,5 stupňov Celzia, bolesťami kĺbov, opuchmi najmä menších kĺbov na rukách a nohách, kožnými vyrážkami, ktoré sa šíria z tváre na telo, zápalom spojoviek a chrípke podobnými príznakmi ako sú bolesť hlavy, svalov či únava. Liečba príznakov vírusu Zika spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia