Župný projekt medzi víťaznými projektmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zupny projekt
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 1. marca 2016 (WBN/PR) – Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja si 11. februára prevzali ocenenie za projekt komplexného zatepľovania budov, ktorý bol zaradený medzi najúspešnejšie projekty v programe MunSEFF. Tento program je iniciatívou Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskej komisie. Jeho cieľom je podpora energetickej efektívnosti v municipálnom a bytovom sektore na Slovensku.

„V minulom roku bolo zateplených sedem školských objektov a jeden Domov sociálnych služieb. Cieľom rekonštrukcií bolo zníženie energetickej náročnosti v budovách a dosiahnuť tak minimálne 30-percentnú úsporu energií“, povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Slávnostný galavečer programu MunSEFF sa uskutočnil v mene Európskej banky pre obnovu a rozvoj v hoteli RadissonBluCarlton v Bratislave. Počas neho boli predstavené najúspešnejšie MunSEFF projekty v ôsmich kategóriách.

Zástupcovia bratislavskej župy si prevzali cenu za najúspešnejší projekt v kategórií Najaktívnejšia municipalita za projekt komplexného zateplenia celkovo 10 objektov.

„Keďže Bratislavský samosprávny kraj, na rozdiel od iných krajov, nemohol na rekonštrukcie čerpať prostriedky z eurofondov, využil možnosti programu MunSEFF. Podarilo sa nám zatepliť 10 budov,” doplnil riaditeľ investičného odboruJán Keselý.

Z programu MunSEFF sa podarilo zrekonštruovať Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú na Hálovej ulici, kde kraj preinvestoval 779 998 eur. Ďalšou školou bola Stredná priemyselná škola dopravná na Kvačalovej ulici, kde rekonštrukcia stála 685 319 eur. Rekonštrukcia Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Na pántoch vyšla 706 000 eur, v Strednej odbornej škole na Záhradníckej v Malinove to bolo 510 345 eur. Na Strednej odbornej škole na Svätoplukovej sa náklady na rekonštrukciu vyšplhali na 575 035 eur, na opravu Strednej odbornej školy automobilovej J. Jonáša dala župa 747 689 eur a oprava Strednej odbornej školy vinársko-ovocinárskej v Modre vyšla 493 355 eur. V rámci tohto programu bol rekonštruovaný aj Domov sociálnych služieb pre deti a rehabilitačné stredisko Rosa v Bratislave. V areáli boli obnovené tri stavebné objekty – SO 01 Odborné učilište s ubytovňou, SO 02 Odborné učilište a SO 03 Spojená škola. Budovy majú novú hydroizoláciu, sú zateplené, boli vymenené parapety a na objektoch sú aj nové okná. Náklady dosiahli 315 293 eur.

Financovanie projektu bolo z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja a oprávnené náklady predstavujú takmer 5 miliónov eur, pričom 15% prostriedkov získa kraj z projektu programu MunSEFF, ak rekonštrukcie dosiahnu energetickú úsporu aspoň 30%. MunicipalSustainableEnergyFinancingFacility (MunSEFF) je iniciatívou Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskej komisie na podporu samospráv pri projektoch energetickej efektívnosti na Slovensku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)