Sýkorke s prezývkou Zet súd potvrdil 24 rokov väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 2. marca (WebNoviny.sk) – Najvyšší súd SR v stredu na verejnom zasadnutí potvrdil trest 24 rokov väzenia pre člena zločineckej skupiny sýkorovcov Juraja Harvana známeho aj ako Zet.

Odvolací súd síce zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu zo septembra minulého roku, podľa predsedníčky senátu to však bolo iba „z kozmetických dôvodov“, ktoré sa týkali kvalifikácie v jednotlivých bodoch obžaloby. Zároveň súd uložil Harvanovi rovnaký trest ako predtým prvostupňový súd. Ten ho uznal vinným z členstva v zločineckej skupine, podielnictva, nedovoleného ozbrojovania a účasti na vraždách formou spolupáchateľstva. Rozhodnutie najvyššieho súdu je právoplatné.

Podľa obžaloby pôsobil Harvan od roku 1997 až do jeho zadržania v roku 2013 v priamom kontakte so šéfom skupiny Róbertom Lališom zvaným Kýbel. Primárnou náplňou jeho práce bol nákup a údržba nehnuteľností, nákup a údržba komunikačných zariadení, ale aj skladovanie zbraní a sledovanie osôb. Práve sledovanie podľa prokuratúry vykonával aj v prípade Juraja Matzenauera, ktorého Kýbel podozrieval, že si chce založiť vlastnú skupinu. Zastrelili ho v apríli roku 2000 na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou. Róberta Pála, údajného člena konkurenčnej skupiny takáčovcov, zase zastrelili v novembri 2003. Aj jeho predtým podľa obžaloby sledoval práve Harvan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia