Predaj kaštieľa Malanta bude schvaľovať vláda po voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kaštieľ Malanta
Agrokomplex hľadá nového majiteľa pre národnú kultúrnu pamiatku. Kaštieľ Malanta je vraj prebytočným majetkom. Foto: nitrianskehrnciarovce.sk

NITRA 3. marca (WebNoviny.sk) – Predaj kaštieľa Malanta bude schvaľovať vláda po parlamentných voľbách. Kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, chce predať štátny podnik Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra víťazovi verejnej súťaže.

Ako pre agentúru SITA povedal ekonomický námestník Agrokomplexu Ján Medek, ministerstvo kultúry zaslalo stanovisko, že nemá záujem využiť svoje predkupné právo na túto pamiatku. Vyjadrilo sa až po 30-dňovej lehote, čiže predkupné právo mu zaniklo zo zákona už predtým.

Verejnú súťaž Agrokomplex vyhlásil 17. decembra

Majetková rezortná komisia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prerokovala žiadosť Agrokomplexu o predaj kaštieľa a posunula ju ďalej ministerstvu hospodárstva, ktoré ju má predložiť Vláde SR. „Rezort hospodárstva má zákonnú lehotu siedmich dní, počas ktorých sa tým má zaoberať a nechať priestor na to, aby boli prípadne oslovené nejaké dotknuté orgány. Predpokladám, že budúci týždeň alebo ten nasledujúci to predloží na rokovanie vlády,“ povedal Medek. Keď vláda predaj schváli, musí ho ešte podpísať minister pôdohospodárstva a následne môže Agrokomplex pripraviť kúpnu zmluvu.

Verejnú súťaž Agrokomplex vyhlásil 17. decembra, obálky s ponukami otvárali 18. januára. Zapojili sa tri subjekty, najvyššia cenová ponuka bola 959 900 eur. Minimálna cena za národnú kultúrnu pamiatku bola v súťaži stanovená na 935 500 eur bez DPH. Ktoré firmy súťažili a kto dal najvyššiu ponuku, Agrokomplex po otvorení obálok neprezradil. Zdôvodnil to tým, že najprv počká na stanoviská rezortov kultúry a pôdohospodárstva. Mená firiem verejnosť nepozná dodnes, štátny podnik to zdôvodňuje tým, že by to mohlo ovplyvniť rozhodovanie príslušných orgánov.

Sochy a vnútorné zariadenie kaštieľa neboli predmetom súťaže

Agrokomplex predáva národnú kultúrnu pamiatku v katastrálnom území Nitrianskych Hrnčiaroviec ako prebytočný majetok. Od roku 2015 má kaštieľ prenajatý zlatomoravská firma Anar, nájomná zmluva je na desať rokov. Mesačné nájomné je 1334 eur bez DPH. Agrokomplex zverejnil súťaž na svojej webovej stránke a v jednom slovenskom denníku 17. decembra, teda krátko pred sviatkami.

Celková výmera areálu je podľa znaleckého posudku 103 028 metrov štvorcových v hodnote 377 082,48 eura, za štvorcový meter teda vychádza 3,66 eura. Všeobecnú hodnotu všetkých stavieb na pozemku stanovil znalec na 555 619, 36 eura. Z ponúk realitných kancelárií vyplýva, že stavebné pozemky v Nitrianskych Hrnčiarovciach sa predávajú zhruba od 20 eur do 100 eur za meter štvorcový.

Klasicistický kaštieľ slúžil ako letné sídlo panstva, v priebehu rokov ho vlastnili viaceré rodiny. V rokoch 1976 -1982 schátranú budovu obnovili na reprezentačné účely Agrokomplexu. Park kaštieľa je doplnený fontánou so sochou ženy od sochára Jána Kulicha, pieskovcovým reliéfom Láska od sochára Rudolfa Pribiša a viacerými drobnými plastikami. Dve sochy Pomóny (ochrankyne úrody) sú od Tibora Bártfaya. Sochy a vnútorné zariadenie kaštieľa neboli predmetom súťaže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie AgrokomplexMK Ministerstvo kultúry SRMPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRVláda SR