Duálna akadémia už v septembri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Praca
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 3. marca 2016 (WBN/PR) – Bratislavský samosprávny kraj spolu s najväčším zamestnávateľom v regióne – automobilkou Volkswagen Slovakia a. s. a s Matador Automotive, spustí výučbu v Duálnej akadémii už v najbližšom školskom roku. Zelenú duálnemu vzdelávaniu v kraji dali 19. februára všetci prítomní poslanci Zastupiteľstva BSK.

„Projekt považujem za referenčný bod a je významným krokom k tomu, aby naši študenti po absolvovaní tejto školy mali prácu nielen vo Volkswagene na Slovensku, ale po celej Európe. Zapadá to aj do širšej stratégie župy, kde duálne vzdelávanie v menšom meradle beží aj v rámci ostatných škôl v telekomunikačných či elektrotechnických oblastiach. Je to príspevok bratislavskej župy, Volkswagenu a ďalších partnerov k tomu, aby úroveň vzdelávania na Slovensku bola rovnako vysoká ako v Nemecku“, povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Poslanci Zastupiteľstva BSK 19. februára na svojom zasadnutí jednohlasne schválili zmenu zriaďovateľa SOŠ automobilovej J. Jonáša 5 v Bratislave na Záujmovú združenie právnických osôb Duálna akadémia, ktorého súčasťou je aj Volkswagen Slovakia, a. s., a Matador Automotive. Od septembra tak budú študenti pripravovaní na výkon svojho povolania priamo u svojho budúceho zamestnávateľa, ktorým bude už počas štúdia samotná automobilka. Praktická výučba, priamo v závode, bude tvoriť viac ako polovicu výučbového času študentov.

Duálna akadémia ponúkne štúdium v odboroch mechanik-mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení a mechanik nastavovač. Do prvého ročníka môže nastúpiť takmer stovka terajších deviatakov. Štúdium na Duálnej akadémii bude bezplatné a navyše ponúkne študentom príspevok na ubytovanie na internáte aj na dopravu. Okrem toho budú študenti podporovaní aj štipendiom, odmenou za produktívnu prácu a ďalšími benefitmi. Po ukončení štúdia získajú výučný list, maturitné vysvedčenie aj medzinárodne platný certifikát, no najmä garanciu pracovného miesta v automobilke.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)