Registrácia  |   Prihlásenie Podnikám.skNajky.skDámskaJazda.skByvaniejehra.skCestujsi.skZdravoteka.sk

WebNoviny

Meniny má: Lívia

Počasie na dnes:

Zdielať na:

Tri župné školy zabojujú o menu pre Brusel

Autor: WBN/PR, 7. marca 2016 17:30
BRATISLAVA 7. marca 2016 (WBN/PR) - Bratislavský samosprávny kraj organizuje spolu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a so Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli "Týždeň slovenskej kuchyne", ktorý sa uskutoční v novembri priamo v Bruseli v rámci SK PRES 2016. Počas neho budú v kantínach Európskej komisie variť študenti župných škôl slovenské jedlá. O víťazovi však musí ešte rozhodnúť marcová súťaž troch stredných škôl.

bryndzove halusky Foto: Thinkstock


"Je to skvelá možnosť odprezentovať školy a talenty mladých učňov v Bruseli a zároveň aj bratislavský región. Pre samotných študentov je to navyše veľká škola. Nielen že uvidia priamo centrálu Európskej únie, ale majú možnosť spoznať prácu profesionálov a to je samostatným cieľom," vyjadril podporu študentom bratislavský župan Pavol Frešo.

Súťaž sa uskutoční zajtra 8. marca na SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave. Súťaž rozhodne, aké menu sa bude variť v Bruseli počas Týždňa slovenskej kuchyne. V súboji o víťazné menu sa popasujú tri školy gastronomického zamerania v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a to SOŠ gastronómie a hotelierstva na Farského 9 v Bratislave, Hotelová akadémia na Mikovíniho 1 v Bratislave a SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave.

Súťažný tím bude tvoriť jeden majster a dvaja žiaci. Spolu musia počas štyroch hodín – od 7:30 do 11:30 - pripraviť päť porcií jedla a jednu prezentačnú. Kompletné menu bude pozostávať zo studeného predjedla, polievky, 2x hlavného jedla, dezertu a nápoja. Po dovarení bude pol hodina na prípravu prezentačnej porcie pre hodnotiacu komisiu.

Samotná degustácia jedál sa uskutoční v čase od 12:00 do 14:00 hodiny. Degustovať a hodnotiť budú predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ako aj odborníci na gastronómiu zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Po 14tej hodine bude vyhodnotená najlepšia škola, ktorá pripravila top menu. Práve to sa bude podávať v kantínach Európskej komisie v Bruseli počas novembrového Týždňa slovenskej kuchyne.

Bratislavská župa aj takýmito aktivitami rozvíja a podporuje duálne vzdelávanie a centrá odborného vzdelávania a prípravy, ktorých kohézna politika je podporovaná v Bratislavskom samosprávnom kraji aj v súčasnom programovom období.

Pridajte sa k nám na Facebooku

Anketa
Opäť sa začalo hovoriť o Mečiarových amnestiách, mali by ich podľa vás zrušiť?
Určite áno, aby sa vyšetril aj únos M. Kováča ml.
Netreba ich zrušiť, bolo to správne Mečiarovo rozhodnutie
Aj keby ich zrušili, pochybujem, že sa verejnosť dozvie pravdu a všetko sa dôkladne vyšetrí
Je mi to jedno, bolo to už dávno
Ďalšie ankety