Najvyšší súd odmietol dovolanie v kauze Martinské hole

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najvyssi
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

MARTIN 8. marca (WebNoviny.sk) – Najvyšší súd SR odmietol mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole. Agentúru SITA o tom informoval Maroš Havran, mediálny zástupca Petra Kubíka, ktorý vlastní niekoľkomiliónovú pohľadávku voči mestu Martin.

Najvyšší súd SR vlani vo februári rozhodol, že mesto Martin musí Petrovi Kubíkovi zaplatiť pohľadávku 8,4 milióna eur. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý sa stotožnil s podnetom a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Peter Kubík ešte minulý rok v júni podal návrh na začatie exekúcie mesta Martin.

„Očakávam, že mesto Martin racionálne vyhodnotí súčasný právny stav a začne svoj dlh dobrovoľne plniť. Trvám na tom, aby bola pohľadávka uhradená tak, ako bola právoplatnými a vykonateľnými rozhodnutiami súdov priznaná. Podľa môjho názoru je ďalšie odkladanie problému pre mesto drahé, škodlivé a spôsobilé škody ešte zvýši,“ reagoval na rozhodnutie Najvyššieho súdu majiteľ pohľadávky Peter Kubík.

Takto sa vyvíjala kauza Martinské hole:

Mesto Martin za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložilo do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Katastrálny úrad však odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi.

V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún ako hodnotu majetku plus úroky, ktorý malo mesto v roku 1995 vložiť do akciovej spoločnosti. V šestnásť rokov ťahajúcom sa spore súdy, vrátane Najvyššieho súdu SR, štyrikrát rozhodli v prospech mesta Martin. V roku 2009 však šesť dní pred uplynutím ročnej lehoty podal voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR mimoriadne dovolanie vtedajší zástupca generálneho prokurátora Ladislav Tichý – podľa martinskej radnice s odôvodnením, že si to vyžaduje záujem štátu.

O šesť rokov neskôr, vo februári 2015 Najvyšší súd SR rozhodol, že mesto Martin musí žalujúcej strane zaplatiť 8,4 milióna eur. Pôvodným majiteľom pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme. Pohľadávku aktuálne vlastní firma PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka.

Agentúra SITA požiadala o reakciu aj mesto Martin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ladislav Tichý