Sudcovia zmarili podľa Harabina vyhlásenie rozhodnutia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Dovolací senát Najvyššieho súdu SR v pondelok nevyniesol rozhodnutie v prípade bývalého bratislavského sudcu Igora Škultétyho. Predseda senátu Štefan Harabin pre médiá uviedol, že zasadnutia bolo zmarené.

Dvaja členovia senátu – Peter Hatala a Libor Duľa, aj keď mali mesiac k dispozícii spis, v pondelok doniesli oznámenie, v ktorom píšu, že sa „cítia asi zaujatí“. „Spôsobili prieťahy v konaní a tieto ich kvázi námietky budú predložené na rozhodnutie príslušnému senátu,“ uviedol Harabin.

Členovia senátu namietali, lebo nesúhlasili s postupom predsedu senátu. Ten na dnešný deň zvolal neverejné zasadnutie a aj stanovil termín vyhlásenia rozhodnutia. „Tento postup právne zodpovedá rozhodnutiu v prospech dovolateľa a to bez predchádzajúceho prerokovania veci senátom. Takéto rozhodnutie nemôže navonok vyzerať ako nezaujaté,“ vysvetlil hovorca NS SR Boris Urbančík. Na neverejnom rokovaní sa najprv rozhoduje o tom, či sa dovolanie zamietne. Nemusí skončiť verejným vyhlásením rozhodnutia, uviedol Harabin. „Ja mám ale taký systém, že dávam hneď termín vyhlásenia rozhodnutia, aby som nespôsoboval prieťahy v konaní,“ vysvetlil Harabin svoj postup. Ak sa stanový termín vyhlásenia, neznamená, že k nemu dôjde, dodal.

Senát mal v pondelok vyhlásiť rozhodnutie, lebo sudcu Škultéty, ktorého v novembri 2013 právoplatne odsúdili za pýtanie si úplatku, podal dovolanie.

Sudcovi za pýtanie úplatku vymeral súd dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ďalej mu udelili peňažný trest 3319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach. Súdiť už nebude môcť podľa právoplatného rozsudku do konca života.

Škultétyho ako prvého slovenského sudcu obvinili z trestného činu brania úplatku. V auguste 2002 požadoval 100-tisíc korún (3319 eur), neskôr sa uspokojil so 70 000 korunami (viac ako 2 320 eur) od vysokoškolského učiteľa za zmiernenie trestu pre jeho syna, ktorého Škultéty súdil za lúpež.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR