Vyšetrovateľ obvinil tri osoby z vedenia Váhostavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do Váhostavu vtrhla polícia, prišli si pre dokumenty
V budovách stavebnej firmy Váhostav zasahovali v stredu policajti, odniesli si dokumenty. Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v prípade spoločnosti trestné stíhanie vo veci poškodzovania veriteľa. Bratislava, 22. apríl 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NKA) Prezídia Policajného zboru SR v pondelok vzniesol obvinenie voči trom osobám z prostredia manažmentu stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) pre podozrenie zo spáchania trestného činu zvýhodňovania veriteľa v rámci reštrukturalizácie.

Škoda mohla dosiahnuť najmenej 7 miliónov eur

„Svojím konaním mohli spôsobiť škodu najmenej vo výške takmer 7 000 000 eur,“ informovalo ministerstvo vnútra. Bližšie informácie sľúbilo poskytnúť hneď, ako to procesná situácia dovolí.

Spoločnosť Váhostav zatiaľ nedostala žiadne stanovisko od Národnej kriminálnej agentúry. „Preto nie je možné povedať, či ide o členov bývalého alebo súčasného manažmentu. Váhostav bude naďalej súčinný pri vyšetrovaní a je naďalej pripravený poskytnúť všetky informácie, ktoré si vyšetrovatelia vyžiadajú,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Národná kriminálna agentúra koncom marca minulého roka začala trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa v súvislosti s reštrukturalizáciou Váhostavu. Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík, ktorý je vo funkcii od októbra 2014, predtým podal trestné oznámenia v súvislosti s konaním bývalého vedenia firmy pred reštrukturalizáciou.

Polícia vlani v apríli zaistila ekonomickú, účtovnú a zmluvnú dokumentáciu firmy od roku 2010 do roku 2014 z jej priestorov v Bratislave aj v Žiline. Vláda Smeru-SD po nátlaku opozície a médií neskôr navrhla zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov z dôvodu situácie okolo Váhostavu.

Neexistujú právne dôvody spochybňujúce proces reštrukturalizácie

Na polícii vlani vypovedali bývalý generálny riaditeľ Váhostavu Ján Kato, súčasný predseda predstavenstva Juraj Široký mladší i podpredseda predstavenstva Juraj Široký starší, ako aj generálny riaditeľ Marian Moravčík. Na polícii tiež bola reštrukturalizačná správkyňa Váhostavu Petra Gabrišová.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská vlani v máji potvrdila ukončenie reštrukturalizácie Váhostavu, čím sa uzavrel vyše sedemmesačný proces ozdravovania firmy s 1 500 zamestnancami.

„Rozhodnutie súdu dokazuje, že neexistujú právne dôvody, ktoré by spochybnili proces reštrukturalizácie. Firma tak môže naplniť plán, ktorý prednedávnom odobrili veritelia,“ povedal vtedy generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík. Na základe novoprijatej legislatívy sa po skončení ozdravného procesu zásadne menia podmienky odpisovania dlhov. „Zmena zákonov neumožňuje vymazať dlhy voči bežným dodávateľom tak, ako to bolo v minulosti,“ uviedol Moravčík.

Široký doteraz nevysvetlil okolnosti financovania Váhostavu

Veľkopodnikateľ Široký starší napriek prísľubu doteraz nevysvetlil okolnosti financovania Váhostavu cez schránkové firmy pred a počas reštrukturalizácie. Váhostavu poskytli v minulosti peniaze viaceré schránkové firmy s neznámymi vlastníkmi a vznikli pochybnosti, či ako veritelia nie sú prepojené s jej predstaviteľmi.

Štát začal s odkupovaním zistených pohľadávok pôvodných nezabezpečených veriteľov Váhostavu vlani na jeseň. Slovenská reštrukturalizačná, ktorú na tento účel zriadilo ministerstvo financií, v septembri vyhlásila verejnú výzvu. O odkúpenie svojich pohľadávok voči Váhostavu za 50 % ich hodnoty, najviac však do 200 tis. eur môže 670 veriteľov, zväčša firiem, požiadať do 31. marca 2016.

Váhostav má na základe reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 miliónov eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 miliónov eur. Sedem schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 miliónov eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 %. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj ŠirokýMarián Moravčík
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK