Prezident Andrej Kiska odvolal ďalších siedmich sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 18. marca (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska odvolal z funkcie ďalších sudcov. Tentokrát odvolal siedmich, ktorí v marci dosiahli vek 65 rokov. Agentúru SITA o tom informovali z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR. Prezident sudcov nad 65 rokov odvoláva na základe právomoci danej z Ústavy SR a na návrh Súdnej rady SR. Naposledy Kiska sudcov z funkcie odvolával začiatkom marca. Vtedy to bola skupina 45 sudcov.

Odvolávanie sudcov z funkcie však sprevádzajú komplikácie. Súdna rada SR opätovne po februárovom zasadnutí nepredložila prezidentovi všetkých sudcov nad 65 rokov. Sudcovské rady pri súdoch, kde sudcovia nad 65 rokov ešte pracujú, neboli jednotné v názore na to, či vysloviť súhlas s ich odvolaním z funkcie.

Odvolanie niektorých sudcov vo výkone vo veku 65 rokov by na niektorých súdoch v danej personálnej poddimenzovanosti súdov mohlo spôsobiť problémy. Tak prezident ako aj členovia rady sa zhodujú v tom, že existujúca platná úprava je nedostatočná. Na zmenu ústavy, ktorá by presne stanovila vek odchodu sudcu do dôchodku, sa však v minulom volebnom období nenašla politická vôľa.

Ak by bol presne stanovený vek sudcu, kedy odchádza do dôchodku, do celého procesu by sa vniesla podľa Kisku väčšia transparentnosť a poriadok. Sudcovia by presne vedeli, že po dovŕšení istého veku im funkcia automaticky zaniká, uviedla v minulosti hlava štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR