Chcete navrhnúť polícii, kde má merať rýchlosť? Máte šancu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia
Podľa policajných štatistík sa na Slovensku od začiatku roka stalo 2 447 dopravných nehôd pri ktorých zahynulo 37 osôb. Foto: SITA/ Robert Tappert

BRATISLAVA 18. marca (WebNoviny.sk) – V rámci dopravno-preventívnej akcie Rýchlostný maratón 2016 môžu občania polícii navrhovať úseky ciest, kde by mala kontrolovať dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti.

Ako v piatok na brífingu informoval viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel, polícia podujatie uskutoční v dňoch 21. až 22. apríla na celom území Slovenska. Cieľom 24-hodinového podujatia je poukázať na nebezpečenstvo neprimeranej rýchlosti, ktorá bola podľa policajných štatistík v uplynulom roku na druhom mieste v rámci príčin dopravných nehôd, vrátane smrteľných. „Toto nie je akcia, aby sme vybrali pokuty, oznamujeme to občanom mesiac dopredu,“ uviedol Ábel.

Akcia sa podľa Ábela uskutoční spolu v 20-tich európskych štátoch. Ako ďalej skonštatoval, napriek tomu, že aj minulý rok bola preventívna akcia oznámená verejnosti dopredu, policajti zaregistrovali aj závažné porušenia pravidiel cestnej premávky, ako prekročenia rýchlosti o viac ako 20 kilometrov za hodinu v obci, 30 kilometrov za hodinu mimo obce alebo konzumáciu alkoholu.

V uplynulom roku sa v rámci akcie podľa Ábela policajti zamerali na monitoring 844 úsekov ciest, pričom približne 10 percent z nich kontrolovali aj v priebehu zvyšku roka. „Bezpečnosť dopravy je predovšetkým v rukách účastníkov cestnej premávky. Polícia chce preto zapojiť širokú verejnosť do znižovania počtu dopravných nehôd,“ dodal Ábel. Úseky, na ktorých by polícia podľa názoru občanov mala kontrolovať maximálnu povolenú rýchlosť, môžu nahlásiť prostredníctvom formulára na stránke ministerstva vnútra do tretieho apríla.

Podľa policajných štatistík sa na Slovensku od začiatku roka stalo 2 447 dopravných nehôd pri ktorých zahynulo 37 osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Ábel
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR