Slovensko po útokoch aktivovalo bezpečnostné opatrenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Letiskom Zaventem v Bruseli v utorok krátko pred 08.00 h SEČ otriasli najmenej dve explózie. Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA. Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Brusel, 22. marca 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Po útokoch v Bruseli Slovensko prehodnotí, či zvýši stupeň teroristického ohrozenia. Aktivovalo mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré spustili aj po teroristických útokoch v Paríži v novembri 2015. Medzi zranenými či obeťami nie sú podľa informácií ministerstva zahraničných vecí zatiaľ žiadni občania SR.

Slovensko taktiež pristupuje k zvýšenej ochrane dopravných uzlov, letísk, železníc a budú monitorovať aj športové, kultúrne a spoločenské podujatia. Takisto sa zvýšili počty policajtov v uliciach. Po zasadnutí bezpečnostnej rady o tom dnes informovali premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Prvýkrát využili aj núdzovú sms

Fico zdôraznil, že v Bruseli pracuje takmer šesťtisíc Slovákov a ministerstvo zahraničia stále preveruje, či sú v poriadku. Zatiaľ nemajú informáciu o tom, že by boli medzi zranenými či mŕtvymi. MZV tieto informácie aktualizuje na sociálnych sieťach aj svojej webstránke.

Ako dodal Lajčák, prvýkrát využili aj núdzovú sms, ktorá prišla ľuďom so slovenským operátorom v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, ale aj Francúzsku. Táto núdzová sms obsahuje základné inštrukcie. „Veľmi úzko komunikuje s našimi veľvyslancami predovšetkým s cieľom zistiť, či predsa len v tom veľkom počte mŕtvych a zranených nie sú občania SR,“ dodal premiér.

Pokiaľ ide o prijaté opatrenia, opätovne naštartovali všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré zaviedli po útokoch v Paríži. „Je to zvýšená ochrana dopravných uzlov, ako sú letiská, železničné stanice, verejné priestranstvá. Budeme robiť prehľad podujatí, kde je väčší počet ľudí, kde budeme dávať príslušné odporúčania. Podľa vývoja situácie budeme zvažovať prehodnotenie stupňa teroristického ohrozenia SR,“ povedal Fico. Šéf rezortu vnútra dodal, že stupeň ohrozenia Slovenska teroristickým útokom je na najnižšom stupni, ak by sa zvýšil, bolo by to po prvýkrát.

Fico nevylúčil ďalšie útoky

Ministerstvo vnútra okamžite prijalo opatrenia, ktoré smerujú k ochrane dôležitej infraštruktúry SR, pohybu našich občanov a vrátili sme sa do stavu pohotovosti. Naše policajné zložky majú úzku spoluprácu s kolegami vo Francúzsku a v Belgicku.

Podľa Kaliňáka je nevyhnutné, aby sme dokázali vystopovať tok tých látok, ktoré útoky spôsobujú. Na to sa budú v najbližších hodinách a dňoch aj zameriavať. „Nechceme hovoriť o žiadnych analýzach a príčinách týchto útokov, ale určitá spojitosť so zatknutím Salaha Abdeslama tu byť môže,“ myslí ši šéf rezortu vnútra.

„Zdvojnásobili sme počty policajtov v našich uliciach, verím, že budeme schopní zamedziť akýmkoľvek problémom, budeme sa sústrediť aj na výmenu informácií a monitoring tých tokov a ciest nielen v rámci Slovenska,“ dodal Kaliňák.

Fico dodal, že pokiaľ ide o Európu, hrozba teroristických útokov je najvyššia za posledných desať rokov. „Nemožno teda vylúčiť, že nedôjde k sérii ďalších útokov. Ale ani znalosť týchto spravodajských informácií neumožňuje vždy zabrániť takýmto tragédiám,“ informoval premiér. Tvrdí však, že mimoriadne dôležitú úlohu budú zohrávať spravodajské informácie, a preto sa štartuje proces výmeny týchto informácií. Nevylúčil, že by mohol byť zvolaný mimoriadny summit.

Odporúčajú Slovákom necestovať do Bruselu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča, aby sa občania momentálne vyhli cestovaniu do Bruselu a ak sa tam nachádzajú, aby sa vyhýbali miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave, sledovali a rešpektovali odporúčania miestnych úradov. Uvádza sa to v utorňajšom vyhlásení v súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli. Na pôde ministerstva zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu.

Rezort diplomacie zároveň uvádza, že je šokovaný a vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Ministerstvo je v kontakte s belgickými úradmi a zisťuje, či sú medzi obeťami aj občania SR. Aktualizované informácie zverejňujú aj na sociálnych sieťach.

Adekvátne bezpečnostné opatrenia po sérii teroristických útokov v Bruseli prijala Slovenská informačná služba. „Zároveň prebieha veľmi intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania,“ uvádza sa v stanovisku Slovenskej informačnej služby (SIS), ktoré agentúre SITA poskytol hovorca SIS Branislav Zvara.

„Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC) je v stave nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne, sedem dní v týždni. O prípadnom prijímaní ďalších mimoriadnych opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík bude naša spravodajská služba verejnosť informovať,“ dodáva sa v stanovisku SIS k dnešným ranným teroristickým útokom v metre a na letisku v Bruseli.

Bratislavské letisko sprísňuje bezpečnostné opatrenia

Pre udalosti v Belgicku sprísňuje bezpečnostné opatrenia aj letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Rozhodol o tom bezpečnostný výbor bratislavského letiska, agentúru SITA informovala jeho hovorkyňa Veronika Ševčíková.

Cieľom opatrení je podľa jej slov zabezpečiť maximálnu bezpečnosť cestujúcich pri odletoch a príletoch z Letiska Bratislava. „Vzhľadom na charakter opatrení nemožno z bezpečnostných dôvodov konkrétne opatrenia špecifikovať. Budeme však klásť ešte väčší dôraz na kontrolu osôb zdržujúcich sa vo verejných priestoroch letiska. Žiadame cestujúcu verejnosť o pochopenie situácie, ak osoby, ktoré nemajú dôvod zdržiavať sa v priestoroch letiska, teda sa nemôžu preukázať palubnou vstupenkou, akými sú najmä sprevádzajúce osoby, nebudú vpustené do verejných priestorov letiska,“ vysvetlila.

V utorok nie je z bratislavského letiska naplánovaný žiadny odlet do Bruselu ani prílet z neho. Najbližší odlet na letisko Brusel-Charleroi je v pláne v stredu 23. marca o 12:10. V súčasnosti až do konca marca sa lieta z Bratislavy na letisko Brusel-Charleroi a z neho päťkrát týždenne. Od 1. apríla sú v pláne lety na hlavné letisko Brusel-Zaventem šesťkrát týždenne každý deň okrem soboty. Lety zabezpečuje letecká spoločnosť Ryanair.

K útokom v Bruseli sa v utorok stretla Bezpečnostná rada Slovenskej republiky, aby vyhodnotila aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike a vo svete v súvislosti s udalosťami v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert FicoRobert Kaliňák