Veľkonočný prípitok vás môže vyjsť draho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 23. marca (WBN/PR) – Maľované vajíčka, zajačikovia, kúpači, dobré jedlo a – prípitky… Ale na druhý deň môže mať alkohol oveľa nepríjemnejšie následky, ako je bolesť hlavy. Alkohol a iné omamné látky patria medzi najčastejšie výluky z poistenia. Čo to znamená pre vás a vašu poistku objasní Ivan Huspenina, garant pre životné poistenie z Universal maklérsky dom.

Prípadov, keď vám poisťovňa nemusí preplatiť škody na majetku alebo zdraví je niekoľko. Nájdete ich v zmluve pod názvom Výluky a limity plnenia. Medzi najčastejšie sa opakujúcu výluku patrí škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok.

Nemusíte dostať nič a ešte platiť

Predstavte si, že váš manžel ide z veľkonočnej oblievačky, na ktorej si dá prípitok. Sadne za volant a nešťastnou zhodou okolností sa stane účastníkom nehody. Jeho zranenia sú vážne a po nehode ostane na vozíku. Výsledok je taký, že aj keď má trvalé následky poistené, nemusíte dostať nič. „Poisťovňa môže krátiť plnenie od 0 do 100 %. Každá poisťovňa má toto krátenie zadefinované inak, ale zvyčajne platí, že výška krátenia závisí od množstva alkoholu v krvi,“ upresňuje Ivan Huspenina.

Okrem toho, že vám komerčná poisťovňa bude krátiť plnenie, zdravotná poisťovňa si od vás môže žiadať preplatiť náklady na liečbu, lieky a podobne. Navyše bude od vás sociálna poisťovňa žiadať peniaze za manželovu PN-ku.

Krátenie plnenia pri požití alkoholu sa dotýka životného poistenia, cestovného poistenia a mnoho iných. ,,Na Slovensku je však poisťovňa s produktom, ktorá v prípade poistnej udalosti, ktorá sa vzťahuje na smrť, nekráti plnenie,“ podotýka garant z Universalu.

Druhý prípad, keď vás pár pohárikov môže vyjsť naozaj draho je, keď jazdou pod vplyvom alkoholu spôsobíte úraz druhej osobe. V tomto prípade poisťovňa síce plnenie nekráti, ale poistku, ktorú vyplatí poškodenej osobe, si bude vymáhať od vás.

Každá situácia sa dá riešiť

Aj keď poisťovne majú nárok na krátenie v plnom rozsahu, nie vždy k takémuto kroku pristupujú. ,,Pri poistnej udalosti sa mnohokrát berie do úvahy aj miera zavinenia. Je teda rozdiel, keď si po prípitku sadnete za volant a spôsobíte dopravnú nehodu, ako keď sedíte na sedadle spolujazdca a zraníte sa pri nehode, ktorú zavinil niekto iný,“ vysvetľuje Huspenina.

Každá poistka a každá situácia je špecifická, preto je dobré, ak máte niekoho, kto vám s tým pomôže. ,,Každá situácia sa dá riešiť. Len musíte nájsť takého človeka, ktorý vás nielen poistí, ale hlavne pomôže, aj keď sa niečo stane,“ dopĺňa Ivan Huspenina, garant pre životné poistenie Universal maklérsky dom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia