Rešpektovanie ľudských práv treba pripomínať, tvrdí SNSĽP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svieckova
Účastník verejného zhromaždenia, ktoré je pripomienkou 25. výročia Sviečkovej manifestácie z roku 1988. Bratislava, 25. marec 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Napriek tomu, že dnes je sloboda vierovyznania, spolu s ostatnými právami a slobodami, formálne zaručená, rešpektovanie týchto práv treba stále pripomínať. Neprestávajú sa totiž objavovať prípady, keď dochádza k ich porušeniu.

V stanovisku k dnešnému Dňu zápasu za ľudské práva to uvádza Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Pred 28 rokmi demonštrovali na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave ľudia so sviečkami v rukách proti nedodržiavaniu ľudských práv, predovšetkým náboženskej slobody.

„Udalosti z 25. marca 1988 poukazujú na to, že ľudské práva neboli samozrejmosťou, a nie sú samozrejmosťou ani dnes. Stredisko si je toho vedomé, a preto podporuje svojimi aktivitami nielen informovanosť o ľudských právach, ale aj ich presadzovanie a propagáciu,“ povedal výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš.

Podľa neho je účinnou obranou proti porušovaniu práv práve útok vo forme zvyšovania povedomia. „Som presvedčený, že pokiaľ budú ľudia vedieť, čo sú ľudské práva, budú sa vedieť lepšie brániť proti ich porušeniu a tiež si budú viac uvedomovať, čo ešte môžu a čo už sa počíta za porušenie práv,“ pripomenul Mesároš.

Pre zvyšovanie povedomia o ľudských právach SNSĽP každoročne organizuje súťaž v písaní esejí pod názvom „Moje ľudské práva“. Jedna z tohtoročných tém sa priamo týka vzdelávania, konkrétne rovnosti šancí na dosiahnutie vzdelania. Podmienky súťaže spolu s témami môžu záujemcovia nájsť na internetovej stránke http://snslp.sk/CCMS/files/SNSKP_s%C3%BA%C5%A5a%C5%BE_eseje-let%C3%A1k_2016.pdf

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať