Nová Ficova vláda prvýkrát zasadla, urobila si 'family foto'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Členovia novej Ficovej vlády si pred prvou ustanovujúcou schôdzou urobili aj spoločnú fotografiu. Bratislava, 30. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 30. marca (WebNoviny.sk) – Ministri novej slovenskej vlády na čele s premiérom Robertom Fico sa v stredu stretli na prvej ustanovujúcej schôdzi. Absolvovali aj spoločné fotenie a urobili si aj tzv. family foto.

Vláda na prvom zasadnutí vymenovala viacerých štátnych tajomníkov a odvolala a vymenovala aj vedúcich služobných úradov niekoľkých ministerstiev. Štátnym tajomníkom rezortu kultúry bude Igor Adamec, ktorý je známy aj z úspešného seriálu Mafstory či detskej relácie Kakao.

Programové vyhlásenie vlády

Premiér Fico má do 13. apríla predložiť na rokovanie vlády návrh programového vyhlásenia. Ministri a podpredsedovia vlády majú do 6. apríla vypracovať a predložiť návrhy do programového vyhlásenia na základe svojej pôsobnosti.

Obrazom: Prezident Kiska vymenoval novú vládu

Vyplýva to z návrhu uznesenia vlády k príprave vyhlásenia, ktorý v stredu na prvom rokovaní odobrila nová vláda. Ministri a podpredsedovia vlády musia tiež do 6. apríla prerokovať so sociálnymi partnermi námety a pripomienky k východiskám programového vyhlásenia. Nová vláda je podľa ústavy povinná do 30 dní od jej vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať poslancov o dôveru.

Návratná finančná pomoc pre Martin

Mesto Martin dostane od vlády návratnú jednorazovú finančnú pomoc 2,5 mil. eur. Peniaze mesto získa na zabezpečenie samosprávnych funkcií mesta. Martin sa totiž pre exekúciu ocitol v nútenej správe po prehratom súdnom spore v kauze lyžiarske stredisko Martinské hole.

Mesto má podľa verdiktu súdu zaplatiť firme PK Faktoring, bratislavského právnika Petra Kubíka, pohľadávku 8,6 milióna eur. Peniaze dostane mesto do 6. apríla. Martin požiadal o prostriedky, aby nedošlo k negatívnemu dopadu na obyvateľstvo.

Ako sa uvádza v predkladacej správe k materiálu, od 24. marca je zriadený samostatný účet v nútenej správe, kde budú plynúť príjmy mesta Martin. Od zablokovania účtov po vyhlásenie nútenej správy mesto prišlo o viac ako 2 588 200 eur a na zablokované účty neustále prichádzajú poplatky občanov, ktoré exekútor z účtu mesta denne sťahuje.

Martin v súčasnosti nedokáže pokryť náklady na svoje samosprávne činnosti ani plniť povinnosti vyplývajúce zo zmluvných vzťahov. Krízovú situáciu má záujem riešiť úverom, ktorým uhradí zostatok dlhu, uvádza sa v schválenom materiáli.

Najviac ministrov vo vláde má Smer-SD

Novú vládu do funkcie menoval 23. marca prezident Andrej Kiska. Ide o tretiu vládu, na čele ktorej je predseda Smeru-SD Robert Fico. Po víťazstve vo voľbách v roku 2006 viedol koaličnú vládu Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS. Uplynulé štyri roky stál na čele jednofarebnej vlády Smeru, ktorý získal v roku 2012 vyše 40 percentnú podporu voličov.

Myslíte si, že nová Ficova vláda bude vládnuť celé štyri roky?

Po tohtoročných marcových parlamentných voľbách vznikla koaličná vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete. Na základe koaličných dohôd patrí Smeru-SD okrem premiérskeho kresla osem miest ministrov,

SNS má vo vláde troch ministrov, Most-Híd dvoch a Sieť jedného. Pri menovaní vlády premiér Robert Fico v Prezidentskom paláci uviedol, že súčasná koaličná vláda je vládou historického kompromisu.

Päť ministrov Smeru-SD pokračuje v práci v rezortoch, ktoré viedli v rokoch 2012-2016. Ide o podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ministra financií Petra Kažimíra, ministra práce Jána Richtera a ministra kultúry Mareka Maďariča.

Doterajší minister životného prostredia Peter Žiga si presadol na stoličku ministra hospodárstva. Funkcia podpredsedu vlády pre investície pripadla doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Rezortu zdravotníctva šéfuje exriaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

Druhá najsilnejšia koaličná strana SNS má vo vláde ministra obrany, doterajšieho zástupcu náčelníka generálneho štábu Petra Gajdoša. Ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa stala bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Matečná a rezort školstva povedie profesor Peter Plavčan.

Most-Híd vo vláde zastúpi ako podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister životného prostredia László Solymos. Sieť má v kabinete jedného zástupcu. Ministrom dopravy je Roman Brecely.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaGabriela MatečnáLászló SólymosLucia ŽitňanskáPeter PlavčanPeter ŽigaRobert FicoRoman BrecelyTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie Vláda SR