Rektorská konferencia podporuje úsilie o reformu školstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novovymenovaní rektori VŠ, zľava: Stanislav Kmeť (Technická univerzita v Košiciach), Peter Kónya (Prešovská univerzita v Prešove), Pavol Sovák (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach) a Marek Šmid (Trnavská univerzita v Trnave) počas vymenovania rektorov vysokých škôl v Prezidentskom paláci. Bratislava, 14. júl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská rektorská konferencia podporuje úsilie o reformu školstva, jeho lepšie financovanie a posilnenie akademického výskumu na Slovensku.

Vyjadrenie názorov partnerských reprezentácií pôsobiacich v školstve preto považuje za oprávnené a legitímne. Vyplýva to zo stanoviska k programovému vyhláseniu vlády, ktoré prijala Slovenská rektorská konferencia na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí. Informovala o ňom generálna sekretárka Slovenskej rektorskej konferencie Mária Čikešová.

Rektorská konferencia zároveň vyhlásila, že je pripravená podieľať sa na tvorbe strategických opatrení pre realizáciu programového vyhlásenia vlády SR a riešení nahromadených problémov. Zároveň oceňuje záujem vlády o zvyšovanie kvality a rozvoj slovenského školstva a vedy a potvrdzuje požiadavky vysokých škôl vyjadrené v Deklarácii partnerských reprezentácií pôsobiacich v školstve na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a ostatní signatári deklarácie poukazujú najmä na to, že aj keď sa niektoré ich požiadavky dostali do programového vyhlásenia vlády, nemajú finančné krytie. Nespokojní sú napríklad aj s plánovaným nárastom platov pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že urobí legislatívne úpravy, aby platovú tarifu pedagogických a odborných zamestnancov od 1. septembra a následne, za predpokladu uskutočnenia zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, od 1. januára 2018 každoročne zvýšili priemerne o šesť percent. Rovnako chce postupovať vláda aj pri platovej tarife vysokoškolských učiteľov. Nepedagogických zamestnancov v programovom vyhlásení nespomína.

Signatári deklarácie však žiadali, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Žiadali tiež, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia