Tisíce ľudí podporili výzvu na rozpustenie Kotlebovej strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Marian Kotleba. Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Výzvu na rozpustenie politickej strany Kotleba – ĽS Naše Slovensko podporilo prostredníctvom internetovej stránky www.ludskeprava.sk viac ako 20 000 ľudí.

Ako agentúru SITA informoval výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher, Generálna prokuratúra SR zároveň listom informovala inštitút, že začala prešetrovať činnosť strany Kotleba-ĽS NS v súvislosti s možnosťou podania návrhu na jej rozpustenie Najvyššiemu súdu SR. IĽP doručil výzvu s týmto cieľom na prokuratúru 8. marca.

„Je škoda, že kompetentné orgány nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti upozorňovali, no účasť neonacistov v parlamente je, zdá sa, budíčkom pre celú spoločnosť. Fakt, že sa táto strana do parlamentu dostala formálne demokraticky nič nemení na tom, že je nedemokratická, oklamala voličov a jej ciele sú nezlučiteľné s Ústavou SR,“ vyhlásil Weisenbacher.

Podľa zástupkyne inštitútu Aleny Krempaskej je ĽS NS kópiou zakázanej Slovenskej pospolitosti, morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového slovenského štátu, ktorý poslal na smrť 60 000 vlastných občanov. „Je teda len logické, aby generálna prokuratúra podala podnet na jej rozpustenie. Dnes už navyše vieme, že od extrémistických výrokov nemá ďaleko k extrémistickým činom, ako dokázala založením takzvaných hliadok vo vlakoch. Ak nechceme, aby naše ulice terorizovali ozbrojení holohlaví mladíci, je najvyšší čas konať.“ dodala Krempaská.

Výzvu na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu publikovali aktivisti dva dni po zverejnení výsledkov parlamentných volieb, v ktorých strana Kotleba-ĽS NS získala 8,04 percenta hlasov zúčastnených voličov.

„Generálna prokuratúra Slovenskej republiky eviduje viac ako 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba Ľudová strana – Naše Slovensko,“ uvádza sa v stanovisku GP SR „Príslušný prokurátor Generálnej prokuratúry SR v súčasnosti zabezpečuje podklady pre posúdenie dôvodnosti požiadaviek obsiahnutých v podaniach.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaPeter Weisenbacher
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRKotleba - Ľudová strana Naše Slovensko