Hrad Beckov otvára výstavu, poodhalí jeho tajomstvá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hrad Beckov
Na hrade Beckov v stredoveku pulzoval ruch všedných dní i významných historických udalostí. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) – Hrad Beckov je pre verejnosť otvorený už 20 rokov a pri príležitosti tohto výročia je pre návštevníkov pripravená nová výstava fotografií a archeologických nálezov nájdených priamo v hradnom areáli.

„Našou snahou je priblížiť krásu a tajomstvá hradu verejnosti. Návštevníci hradu si môžu pozrieť archeologické nálezy úžitkovej keramiky, kachlíc, kováčskych výrobkov a kamenárske práce. Prostredníctvom vystavených fotografií spoznáte rozsah a postupnosť rekonštrukčných prác na jednotlivých častiach hradu,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Slávnostné otvorenie výstavy sa bude konať 30. apríla 2016 a bude sprevádzané bohatým kultúrnym programom. Podrobné informácie môžete nájsť na internetovej stránke hradu Beckov. Výstava bude otvorená v interiéroch hradu – v muzeálnych domčekoch na dolnom nádvorí až do konca sezóny.

Hrad Beckov je jednou z národných kultúrnych pamiatok, ktorá prešla za posledné roky výraznými pozitívnymi zmenami. Napriek rozsiahlej rekonštrukcii a sprístupneniu čoraz viac priestorov širokej verejnosti, hrad ukrýva stále mnohé tajomstvá a krásy.

Na hrade Beckov v stredoveku pulzoval ruch všedných dní i významných historických udalostí. Spôsob života niekdajších hradných pánov a hradnej posádky môžeme dnes spoznať nielen prostredníctvom historických vystúpení, ktoré sa na hrade pravidelne usporiadajú, ale i prostredníctvom archeologických nálezov.

Prvýkrát bol hrad otvorený verejnosti 11.5.1996 za prítomnosti pána prezidenta Michala Kováča a to po dlhých 26 rokoch archeologických výskumov a rekonštrukčných prác. Za ďalších dvadsať rokov otvorenia hradu sa jeho priestory podarilo zveľadiť a zatraktívniť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia