Akcia Čičikov odhalila podvody s DPH, obvinili desať ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) – V rámci akcie Čičikov sa policajtom v spolupráci s Finančnou správou podarilo odhaliť „karuselové“ podvody s odpočtami DPH v celkovej hodnote viac ako 22 miliónov eur.

Ako v piatok na brífingu informovali policajný prezident Tibor Gašpar a prezident Finančnej správy František Imrecze, členovia organizovanej skupiny sa v tomto prípade zaoberali fiktívnymi obchodmi s kamennou dlažbou a pomníkmi. Z týchto operácií si následne uplatňovali odpočty DPH.

Do fiktívnych transakcií boli v rokoch 2010 až 2013 zapojené spoločnosti zo Slovenska, Česka, Maďarska a Srbska. „V dňoch 25. až 26. apríla vykonali policajti 11 domových prehliadok a päť prehliadok nebytových priestorov,“ uviedol Gašpar. Výsledkom je podľa neho 10 osôb obvinených z pokračujúceho zločinu daňového podvodu spáchaného formou organizovanej skupiny.

Vyšetrovateľ podľa neho navrhol väzbu pre päť z nich, s čím sa stotožnil aj prokurátor. Súd nakoniec vzal do väzby dve osoby. Na akcii sa podľa Gašpara zúčastnilo spolu 162 ľudí. Ako dodal Imrecze, akcia Čičikov je pokračovaním prípadu Kameň z roku 2012. V rámci oboch prípadov dosiahli daňové podvody finančnú hodnotu 76 miliónov eur. „Je to druhý najväčší prípad podvodov z DPH, ktorý sme v histórii SR odhalili,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ImreczeTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie Finančná správa SRPZ Policajný zbor SR