Prezident Andrej Kiska si uctil Štefánikovu pamiatku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Kiska si uctil Štefánikovu pamiatku
Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) počas pietnej spomienky pri príležitosti 97. výročia tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika. Ivanka pri Dunaji, 3. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. mája (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska, minister obrany Peter Gajdoš ako aj ďalší predstavitelia si dnes pri mohyle v Ivanke pri Dunaji uctili pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika. Slovensko si v týchto dňoch pripomína už 97. výročie tragickej smrti jednej z najvýznamnejších osobností našej histórie.

Podľa prezidenta Kisku bol Štefánik „osobnosť svetového formátu, verný syn svojho národa, ktorému pomohol vydobyť slobodu“. Ako sa uvádza na internetovej stránke prezidenta, Kiska zdôraznil, že po Štefánikovej tragickej smrti mu najprv stavali pomníky, pomenúvali po ňom námestia, ulice aj školy, vojenské útvary, parky a mosty. Potom sa ho pokúsil privlastniť si iný režim, ľudácky, ktorý z neho chcel urobiť protičeského nacionalistu. V časoch komunistickej totality jeho pomníky, sochy a busty odstraňovali z verejných priestranstiev. Niekde ich zničili, strhli a rozbili, inde ich rozrezali a roztavili, pripomenul prezident. Podľa neho však Štefánika nemohli vygumovať z národnej pamäti, v ktorej má dnes nezastupiteľné miesto.

„V osobe generála Milana Rastislava Štefánika sme ako národ mali mimoriadne vlastenecky cítiaceho človeka, pre ktorého bola sloboda a samostatnosť Slovákov hlavnými cieľmi,“ zdôraznil minister obrany Gajdoš. Zároveň pripomenul, že ani čas nijako neubral na hodnote jeho posolstva: „veriť – milovať – pracovať!“. „Aj dnes by sa ním mali riadiť všetci príslušníci Ozbrojených síl SR a pretaviť toto posolstvo do svojho konania v prospech Slovenskej republiky,“ dodal.

Minister Gajdoš tiež ocenil, že na dnešnej pietnej spomienke sa zúčastnilo aj veľa detí a mladých ľudí. „Je potrebné veľmi jasne podporiť myšlienky, ktoré nás vedú k pochopeniu a prehĺbeniu vlastenectva, no aj potláčať tie, ktoré podporujú extrémizmus v akejkoľvek forme,“ zdôraznil. Ako v tejto súvislosti pripomenul, on osobne sa bude snažiť podporovať zvýšenie branného povedomia občanov, lebo bezpečnosť a obrana štátu sa týka všetkých.

Štefánik prišiel o život 4. mája 1919 pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji. Štefánik bol generál francúzskej armády, jedna z najvýznamnejších osobností moderných slovenských dejín. Od októbra 1918 bol prvým československým ministrom národnej obrany, od novembra 1918 ministrom vojny. Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, pri ktorom zahynuli generál M. R. Štefánik, pilot Gabriele Aggiusti, poručík Giotto Mancinelli Scotti a seržant Umberto Merlini, ostali nevyjasnené.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaM. R. ŠtefánikMilan Rastislav ŠtefánikPeter Gajdoš