Minister Lajčák oznámi, či bude kandidovať na post šéfa OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 4. mája (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák oznámi svoje rozhodnutie, či bude kandidovať na post generálneho tajomníka OSN, keď bude čas.

„V tejto chvíli mám dosť roboty s prípravou predsedníctva, čiže naozaj si neviem predstaviť, že by som sa tomu venoval. Neskrývam, že je to, pochopiteľne, atraktívna téma, pre profesionálneho diplomata je to výzva, je to príležitosť a pred príležitosťami sa neuteká,“ povedal Lajčák pred stredajším rokovaním vlády.

Lajčák upozornil, že princíp, na ktorom sa medzinárodné spoločenstvo zhodlo, je, že chce najlepšieho možného kandidáta.

„Existuje povedomie, že východná Európa nemala zatiaľ generálneho tajomníka. To znamená, že istá pozitívna diskriminácia nášho regiónu by mohla byť v prípade, že budú dvaja rovnocenní kandidáti a jeden bude z nášho regiónu. Rovnako tak zatiaľ nebol generálny tajomník žena, tak rovnako je pozitívna diskriminácia v prípade, že budú dvaja rovnocenní kandidáti a jeden z nich bude žena. Čiže byť ženou z východnej Európy a najlepším možným kandidátom je tá najlepšia možná predispozícia,“ ozrejmil Lajčák.

Možný kandidát na tento post za SR ďalej upozornil, že na podanie prihlášky nie je žiaden termín. „Nechcem nejako kvantifikovať, keď nastane čas, keď to tak budem cítiť, tak zaujmeme stanovisko,“ dodal minister. „Vážim si podporu zo strany opozície aj zo strany vlády, aj prezidenta. Je to záväzok a myslím si, že Slovensko má na to, aby sa zapojilo do tejto súťaže,“ uzavrel Lajčák.

Vicepremiér Robert Kaliňák zdôraznil, že Miroslav Lajčák má v otázke kandidatúry na post generálneho tajomníka OSN absolútnu podporu. A práve minister zahraničných vecí podľa Kaliňáka sám najlepšie vie, ako sa má k tejto veci a kedy vláda postaviť. Dodal, že ak sa pozrieme na predchádzajúce voľby generálnych tajomníkov, je to alchýmia, do ktorej je veľmi ťažko vidieť. Minister dopravy Roman Brecely (Sieť) uviedol, že na vláde sa o tejto téme nebavili. Podľa neho je však Lajčák úplne vhodný človek na tento post.

Záujem o post generálneho tajomníka OSN zatiaľ potvrdilo deväť kandidátov. Médiá favorizujú šéfku UNESCO, Bulharku Irinu Bokovú. Kandidatúru okrem nej potvrdili aj ďalšie tri ženy – Chorvátka Vesna Pusičová, Natalia Ghermanová z Moldavska a Novozélanďanka Helen Clarková. V súvislosti s týmto postom sa spomínalo aj meno ďalšieho slovenského diplomata Jána Kubiša.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert KaliňákRoman Brecely
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov