Slovensko sa počas predsedníctva EÚ predstaví i dizajnom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska únia
Slováci rozhodovali o svojich zástupcoch v europarlamente. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) – Dva unikátne umelecké projekty nás budú reprezentovať v Európe počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku tohto roka.

Prvý projekt „Dialógy SK“ predstaví počas svojej cesty po veľkomestách Európy slovenské nádeje a talenty produktového dizajnu a druhý „Hľadanie krásy“ je multimediálnym projektom, do ktorého bude môcť prispieť každý záujemca. Putovné výstavy, venované slovenskému dizajnu a mediálnemu umeniu, organizuje Slovenské centrum dizajnu (SCD).

Gestorom projektov je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstvo kultúry SR, agentúru SITA o tom v mene Slovenského centra dizajnu informovala Denisa Vološčuková. Ide o dva najväčšie vizuálne umelecké projekty v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie (SK PRES), ktoré sa predstavia od júla až do decembra vo vybraných európskych mestách. Projekt Hľadanie krásy bude mať podľa Vološčukovej otvorenie priamo v bruselskom Parlamentáriu.

Súčasný dizajn zastúpia malé nezávislé značky

Projekt „Dialógy SK – Malé a väčšie témy slovenského dizajnu“ je putovnou výstavou slovenského produktového dizajnu, vytvoreného väčšinou mladými dizajnérmi, ktorí zaujali doma aj v zahraničí. Od júla až do konca roka ho uvidia diváci v Berlíne, Madride, Londýne, Viedni, Varšave a Aténach. „Dizajn je médium súčasnosti, ktoré je ľuďom blízke a ktorému rozumejú,“ cituje tlačová správa Katarínu Hubovú, ktorá pripravuje výstavu spolu s Adrienou Pekárovou.

Medzi 24 dizajnérmi a značkami sú napríklad sklárne Rona z Lednických Rovní, svetoznámy výrobca skla, ktoré navrhol dizajnér Patrik Illo. Dizajnérsku kvalitu veľkých firiem predstavia výrobcovia topánok (Novesta) a nábytku (Brik a český Ton so slovenským dizajnérom).

Súčasný dizajn zastúpia malé nezávislé značky, od oblečenia, cez úžitkové predmety až po nábytok (Puojd, Mejd, Allt, Monada Bag) a tiež autori tvoriaci na pomedzí umenia, remesla a dizajnu. Na výstave sa predstaví aj unikátny AeroMobil Štefana Kleina, ktorý vzbudil záujem medzinárodnej verejnosti ako spojenie najnovších výsledkov výskumu, vedy a techniky s dizajnom.

Projekt Hľadanie krásy

Mladé a oceňované výtvarníčky Michaela Čopíková a Veronika Obertová (Ové Pictures), spolu s kurátorkou a riaditeľkou SCD Máriou Riškovou pripravili projekt Hľadanie krásy (Searching for Beauty). Pôjde o multimediálnu výstavu a webovú stránku – online galériu GIF-ov (graphics interchange format), teda vo formáte, ktorý umožňuje jednoducho vytvárať krátke animácie a zdieľať ich na sociálnych sieťach.

Autorky využijú aj historické techniky zoeotrope a praxinoskop, optické hračky, ktoré v minulosti slúžili ako prvé pohyblivé obrázky. Podľa Riškovej je ich cieľom určiť definíciu nového chápania krásy v súčasnosti. „Namiesto idealizovanej folklórnej krajiny vychádzame z reálneho prostredia, v ktorom žijeme a ku ktorému si vytvárame emocionálne väzby – či už je to sídlisko alebo industriálne dedičstvo,“ cituje tlačová správa Riškovú.

Výstava sa od 11. júla predstaví v bruselskom Parlamentáriu a odtiaľ poputuje po Európe a do Bratislavy. Súčasťou projektu je online galéria GIF-ov, do ktorej bude môcť svojimi dielami prispievať každý užívateľ zo Slovenska aj zo zahraničia. „Verejnosť sa tak stane spolutvorcom projektu. Veríme, že témy, ktoré prinesie, nám pomôžu pochopiť, čo dnes pokladajú obyvatelia Slovenska a iných krajín za krásne,“ dodala Rišková.

Hlavný organizátor projektov – Slovenské centrum dizajnu sa venuje prezentácii, dokumentácii a výskumu dizajnu. Je štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry SR. Súčasťou SCD je od januára 2014 aj Slovenské múzeum dizajnu, ktoré je prvé svojho druhu na Slovensku. Viac informácií možno nájsť na tejto webovej stránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať