Prokurátor podozrieva Harabina z manipulácie, podal námietku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Harabin
Štefan Harabin skončil vo funkcii predsedu najvyššieho súdu. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. mája (WebNovin.sk) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podozrieva Štefana Harabina z manipulácie. K tomuto názoru dospel potom, čo si úrad preštudoval písomnosti k zasadnutiu dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR, ktoré sa malo zaoberať dovolaním bývalého bratislavského sudcu Igora Škultétyho, odsúdeného za korupciu.

Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, prokurátor vzniesol preto námietku zaujatosti voči predsedovi senátu Štefanovi Harabinovi a ďalším dvom členom senátu. Podľa informácií agentúry SITA by malo ísť o Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohnňanského. O námietke prokurátora ÚŠP doposiaľ rozhodnuté nebolo.

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR sa mal prípadom bratislavského sudcu zaoberať 14. marca. Dvaja členovia, Peter Hatala a Libor Duľa, namietali postup predsedu senátu. Ten určil termín prejednania veci na neverejnom zasadnutí na 14. marca o 11:00 a zároveň na ten istý deň o 12:00 určil termín verejného vyhlásenia rozsudku.

Podľa Duľu a Hatalu takýto postup vyvoláva predstavu, že obsah rozhodnutia na neverejnom zasadnutí je už vopred daný a to v podobe vyhovenia dovolaniu, pretože vyhlásenie rozsudku po neverejnom zasadnutí prichádza do úvahy jedine v prípade rozhodnutia o dovolaní v prospech obvineného. Vyvoláva to dojem, že vo veci už bolo fakticky rozhodnuté, a preto nemožno považovať rozhodnutie senátu za daného stavu za zákonné a objektívne, argumentovali Duľa a Hatala. Ich námietkami sa senát už zaoberal. A zasadnutie sa skončilo podľa hovorcu Najvyššieho súdu Borisa Urbančíka „bez rozhodnutia o oznámených námietkach“.

Harabin postup sudcov kritizoval, podľa neho spôsobili prieťahy v konaní. Uviedol, že on má taký systém, že hneď stanovuje aj termín vyhlásenia rozhodnutia. Ak sa stanoví termín vyhlásenia, neznamená, že k nemu dôjde, dodal v marci.

Bývalého bratislavského sudcu Igora Škultétyho v novembri 2013 právoplatne odsúdili za pýtanie si úplatku. Súd mu za pýtanie si úplatku vymeral dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ďalej mu udelili peňažný trest 3 319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach. Súdiť už nebude môcť podľa právoplatného rozsudku do konca života. Škultétyho ako prvého slovenského sudcu obvinili z trestného činu brania úplatku. V auguste 2002 požadoval 100-tisíc korún (3 319 eur), neskôr sa uspokojil so 70 000 korunami (viac ako 2 320 eur) od vysokoškolského učiteľa za zmiernenie trestu pre jeho syna, ktorého Škultéty súdil za lúpež. Škultéty podal dovolanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan Harabin