V prípade Marca, ktorý pobúril Slovensko, porušili vyhlášku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Postupom v prípade sedemročného Marca, ktorého v piatok na základe rozhodnutia súdu prišiel do školy v obci Brehy (okr. Žarnovica) zobrať vyšší súdny úradník v sprievode sociálnej pracovníčky a chlapcovej matky, porušil vyšší súdny úradník vyhlášku Ministerstva spravodlivosti SR, keď nepožiadal riaditeľku školy o súčinnosť vopred.

Vo svojom stanovisku to uvádza Krajský súd v Banskej Bystrici, agentúre SITA ho poskytla hovorkyňa Adriána Vašková. „Samotný výkon rozhodnutia bol zo strany vyššieho súdneho úradníka urobený veľmi nevhodným a neštandardným spôsobom,“ pokračuje Vašková.

Ako ďalej informovala, predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici požiadal predsedu Okresného súdu Žiar nad Hronom o vyvodenie osobnej zodpovednosti voči vyššiemu súdnemu úradníkovi a prijatie takých opatrení, aby v budúcnosti nevybavoval agendu súvisiacu s výkonom rozhodnutí o výchove maloletých detí.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Vedenie Krajského súdu v Banskej Bystrici podľa Vaškovej pripravuje opatrenia predsedu krajského súdu k výkonu rozhodnutia o výchove maloletých detí adresované predsedom okresných súdov. „Zamerané bude najmä na zabezpečenie poučenia vyššieho súdneho úradníka zo strany zákonného sudcu pri uskutočnení konkrétneho výkonu rozhodnutia,“ pripomenula hovorkyňa.

V decembri 2015 oznámila matka maloletého Marca G. svojej mame, ktorá sa o chlapca starala, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, má prenajatý veľký byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku. Stará matka podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná.

Vo veci starostlivosti o maloletého zatiaľ nebolo rozhodnuté

Marcova matka na Okresný súd Žiar nad Hronom podala návrh na vydanie predbežného opatrenia, aby súd nariadil starej mame dieťa jej vydať. Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke. Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke.

Na základe vydaného poverenia 13. mája prišiel do triedy v základnej škole v obci Brehy počas vyučovania vyšší súdny úradník v sprievode pracovníčky oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Pri výkone bola prítomná matka maloletého a bola privolaná riaditeľka základnej školy. Vyšší súdny úradník nepredpokladal podľa informácií z doterajších konaní, že syn nebude ochotný odísť s matkou. Vo veci starostlivosti o maloletého zatiaľ nebolo rozhodnuté.

Úradník na súde skončil, jeho postup kritizovali aj Richter so Žitňanskou

Vyšší súdny úradník, ktorý prišiel na základe súdneho rozhodnutia pre Marca priamo na vyučovanie do školy , nebude už pracovať na žiarskom okresnom súde. Informovala o tom hovorkyňa súdov v banskobystrickom kraji Adriána Vašková. Tento vyšší súdny úradník, ktorého postup pri odoberaní Marca vyvolal vlnu kritiky, sa dohodol s predsedom Okresného súdu v Žiari nad Hronom na ukončení štátnozamestnaneckého pracovného pomeru od piatku, dodala.

Postup úradníka v stredu kritizoval minister sociálnych vecí Ján Richter aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Obaja sa zhodli na tom, že výkon súdneho rozhodnutia, na základe ktorého bol chlapec odobratý zo starostlivosti starej mamy a zverený do starostlivosti matky, bol urobený neadekvátne, neakceptovateľne a neprofesionálne. Oba rezorty chystajú preto zmeny, ktoré by mali zamedziť opakovaniu sa takýchto prípadov.

Celý výkon súdneho rozhodnutia bol urobený neprofesionálne, laicky povedané „na hulváta“ a nesmie sa to viac opakovať, vyhlásil v stredu Richter. K prípadu sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, ktorý zdôraznil, že sa nesmie nikdy opakovať spôsob, ako úradníci odobrali Marca zo školy.

„Nerozumiem tomu, ako môže v takejto vyspelej spoločnosti ako naša, v takejto krajine prísť k takému traumatizujúcemu zážitku pre dieťa, pre jeho spolužiakov, pre celú školu aj pre jeho najbližších,“ vyhlásil prezident. Prípadu sa venujú aj poslanci NR SR a mal by v tejto súvislosti zasadať ľudsko-právny a sociálny výbor. O prípad sa zaujíma aj prokuratúra a polícia, preverujú, či zo strany vyššieho súdneho úradníka nedošlo k trestnému činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Na prípad upozornila blogerka Monika Kozelová

O Marcovi bude v piatok rokovať aj parlamentný výbor pre sociálne veci. Rokovanie výboru zvolala jeho predsedníčka Alena Bašistová (Sieť). Na rokovanie pozvala zástupcov rezortov práce, sociálnych vecí a rodiny, školstva a spravodlivosti.

„Potrebujeme ich spoluprácu, aby sme dôkladne prešetrili odobratie malého Marca počas vyučovania. Zatiaľ máme k tejto udalosti príliš málo informácií, ktoré sú sprostredkované médiami, preto sa potrebujeme s prípadom detailnejšie zoznámiť. Len na základe toho budeme vedieť prijať opatrenia, ktoré v budúcnosti zabránia podobným krajne necitlivým postupom úradníkov voči deťom a ich rodinám,“ povedala vo štvrtok pre agentúru SITA Bašistová.

Kauzou sa má zaoberať aj parlamentný výbor pre ľudské práva z iniciatívy opozičných poslankýň. Predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO) však jeho rokovanie zatiaľ nezvolala.

Na prípad upozornila blogerka Monika Kozelová. Podľa nej prípad nie je štandardný. O malého Marca sa takmer od narodenia starala stará mama, súd ho po siedmich rokoch prisúdil matke. Vyšší súdny úradník a pracovníčka úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zobrali Marca z triedy plnej detí v piatok v Základnej škole Brehy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena BašistováAndrej KiskaErika JurinováJán RichterLucia Žitňanská