Cirkev trápi odpad, žiada zastavenie kultúry vyhadzovania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odpad kôš
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Katolícka cirkev vyzýva na zastavenie kultúry vyhadzovania a teda lepšie životné prostredie. Environmentálna subkomisia KBS vo vyhlásení upozornila, že odpady sú našim každodenným spoločníkom, väčšinou ich však neriešime, končia v koši.

„Pritom za každým odpadom je kus prírody a každý jeden odpad, či je to papier, plast alebo batéria, skrýva veľké množstvo materiálu a energie. Preto v spoločnom koši na ostatný komunálny odpad by malo končiť odpadu čo najmenej, no pohľad do kontajnerov na našich sídliskách tomu nenasvedčuje. Pritom až viac ako 80% odpadu vieme vytriediť,“ konštatuje Environmentálna subkomisia.

Pápež kritizoval kultúru vyhadzovania

Cirkev si naliehavosť témy životného prostredia a odpadov uvedomuje stále viac. V encyklike o ochrane spoločného domova Laudato si´ (Buď pochválený), pápež František kriticky popisuje javy dnešnej doby ako konzumizmus, odpad, kultúra vyhadzovania.

„Zdá sa, že zem, náš domov sa čoraz viac premieňa na obrovskú skládku smetí. Na mnohých miestach planéty starší ľudia s nostalgiou spomínajú na krajinu minulých čias, ktorá je dnes zaplavená odpadkami. Okrem toho vieme, že sa vyplytvá približne 1/3 vyprodukovaných potravín, a potraviny, ktoré vyhadzujeme ako by sme brali zo stola chudobným,“ napísal pápež v encyklike.

Tento neutešený stav podľa Environmentálnej subkomisie KBS stále viac pociťujeme aj u nás na Slovensku. „Žiaľ aj v našej krásnej prírode pozorujeme stále viac nerozložiteľného odpadu. Podstata kultúry vyhadzovania neexistuje mimo nás, začína v našich rozhodnutiach a každý z nás pritom môže s úsmevom kráčať cestou radostnej skromnosti. Je potrebné začať tu a teraz postojom, že aj ja osobne sa chcem čo najviac priblížiť k dokonalému ekosystému stvorenstva so 100% recykláciou, teda bez odpadov. Stačí sa držať niekoľkých zásad zodpovedného nakladania s odpadmi u nás doma, v škole, v práci, či vo farnosti,“ uvádza vo vyhlásení subkomisia.

Odporúčajú predchádzať vzniku odpadov

Environmentálna subkomisia KBS odporúča veriacim v prvom rade predchádzať vzniku odpadov, teda konať tak, aby odpad podľa možnosti ani nevznikol. Ako príklady uvádza kompostovanie bioodpadu, či pitie vody z vodovodu. Radí pri nákupoch používať vlastné vrecká a tašky; kde to je možné, využívať vratné obaly, či vyhýbať sa jednorazovým nádobám. Odporúča tiež uprednostňovať darčeky, ktoré sa časom nevyhodia, ako sú výlet, koncert, športové podujatie, divadlo, jazda na koni, dobrý domáci koláč.

Environmentálna subkomisia tiež odporúča opätovne využívať to, čo sa využiť dá, cez blízkych, darovaním alebo požičaním, cez bazáre, second-handy, centrá opätovného použitia, opravné servisy. Dôležitým prvkom správania je podľa subkomisie triedenie všetkého odpadu. S potravinami zas treba zaobchádzať tak, aby ich nemusel veriaci vyhadzovať, teda ide o uvážený výber pri nákupe, spracovanie, primeraná porcia, vhodné uskladnenie, prípadné rozdelenie.

Na záver subkomisia upozorňuje, že odpady sa v žiadnom prípade nespaľujú a ani nevyhadzujú do prírody. Tieto zásady by nám mali podľa cirkvi pomôcť znížiť produkciu zvyškového komunálneho odpadu, ktorý sa končí na skládkach Slovenska z dnešných priemerných 330 kg na obyvateľa a rok na menej ako 50 kg.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František