Odoberanie detí čaká zmena, ministerstvo upravilo vyhlášku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Deti prišli na zápis do prvého ročníka základných škôl
Zápis prvákov na ZŠ Pavla Marcelyho v Bratislave. Bratislava, 13. február 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 24. mája (WebNoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novej vyhlášky, ktorá mení výkon rozhodnutí v prípade maloletých.

Návrh vyhlášky vznikol v nadväznosti na nové civilné procesné kódexy, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. júla tohto roka, vyhláška zavádza aj nové a podrobnejšie postupy pri výkone rozhodnutí. Hovorca ministerstva Peter Bubla informoval, že návrh reaguje na problémy, ktoré sa pri výkone rozhodnutí podľa doterajšej právnej úpravy objavovali napríklad aj pri poslednom medializovanom prípade maloletého Marca. Návrh novej vyhlášky v prvom rade zohľadňuje tri základné princípy vyplývajúce z Dohovoru o právach dieťaťa. Je to princíp najlepšieho záujmu dieťaťa, princíp rešpektovania jeho práv a princíp vypočutia názoru dieťaťa.

Po novom budú musieť súdy napríklad zisťovať, „či existujú ospravedlniteľné dôvody, pre ktoré sa povinný nemôže podrobovať rozhodnutiu“. Cieľom je korigovať doterajšiu prax niektorých súdov. „Evidujeme totiž prípady, že súdy po podaní návrhu na výkon rozhodnutia automaticky ukladajú pokuty za to, že sa nedarí uskutočniť stretnutie rodiča s dieťaťom. K ukladaniu týchto sankcií dochádza aj bez predchádzajúceho skúmania dôvodov, prečo k stretnutiu nedošlo. Pritom často tieto dôvody existovali nie na strane povinného, ale práve na strane oprávneného alebo samotného dieťaťa,“ uviedol Bubla.

Súd tiež bude môcť po novom nariadiť rodičom a dieťaťu povinnosť zúčastniť sa na sociálnom alebo psychologickom poradenstve. V praxi sa totiž podľa Bublu ukázalo, že poradenstvo alebo mediácia je veľmi dobrý prostriedok, ako sa vyhnúť „násilnému“ odoberaniu dieťaťa. „Výkon takýchto rozhodnutí je vždy svojím spôsobom nešťastná situácia, pretože jej spravidla predchádza nejaké zlyhanie v rodine. Zrejme nikdy sa takýchto rozhodnutí nezbavíme. Ale ak sa už dejú, je dôležité, aby sa diali podľa pravidiel a s potrebnou mierou empatie,“ uviedla v tejto súvislosti ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR