Stíhanie exministrov Miklósa a Izáka navrhujú zastaviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tichá a Kôprova dolina
Foto: SITA/Gabriel Lipták

BRATISLAVA 24. mája (WebNoviny.sk) – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhuje zastaviť trestné stíhanie dvoch exministrov životného prostredia Lászlóa Miklósa (SMK) a Jaroslava Izáka (SNS). Agentúre SITA to potvrdil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Vyšetrovateľ navrhuje zastaviť trestné stíhanie, lebo skutok, pre ktorý je vedené, nie je podľa neho trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Spis bol predložený dozorujúcemu prokurátorovi Okresnej prokuratúry Poprad. Krajský hovorca prešovskej prokuratúry Marián Spišák pre agentúru SITA uviedol, že prokurátor študuje spis, ktorý je mimoriadne rozsiahly. Obsahuje aj viaceré znalecké posudky. Dozorujúci prokurátor by chcel túto vec ukončiť do konca mája, dodal hovorca.

Obidvaja exministri čelia od roku 2012 obvineniu zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia, Izák aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Obvineniu čelia, pretože po veternej kalamite v roku 2004 nepovolili ťažbu dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách.

Popadané stromy v najvyššej chránenej oblasti požieral lykožrút, ministri ťažbu odmietli a zvolili ekologický prístup samoobnovy lesa. Exministrov sa zastal v roku 2012 vtedajší šéf envirorezortu Peter Žiga, ktorý bol presvedčený, že bývalí šéfovia rezortu postupovali v zmysle zákona. To, že sú obvinení, označil za „trochu zvláštne“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe László MiklósPeter Žiga
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR