Vláda odklepla učiteľom vyššie mzdy. Pozrite si, ako porastú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Platovú tarifu pedagogických a odborných zamestnancov od 1. septembra zvýšia o šesť percent.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý v stredu schválila vláda spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu zákona.Predkladaným návrhom zákona vláda plní dva zo svojich záväzkov podľa programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020.

Vláda sa v ňom zaviazala, že vykoná legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. septembra a následne od 1. januára 2018, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, zvýšila každoročne priemerne o šesť percent.

Na základe novely zákona majú rásť aj platové tarify vysokoškolských učiteľov. O šesť percent im majú rásť platy rovnako od 1. septembra a následne každoročne od 1. januára 2018. Zákon nadobudne účinnosť 1. septembra.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Minister školstva Peter Plavčan v stredu po rokovaní vlády pre média vyhlásil, že zvýšenie platov o šesť percent je prvý krok k tomu, aby sa učiteľské povolanie zatraktívnilo. Pripomenul, že čísla uvedené v programovom vyhlásení vlády sú nevyhnutným minimom, a to sa týka aj zatraktívnenia postavenia učiteľa.

Plavčan zároveň dodal, že napriek tomu, že programové vyhlásenie vlády počíta po septembri s ďalším zvyšovaním platov učiteľov až od 1. januára 2018, je šanca, že aj na budúci rok by mohli platy učiteľom zvýšiť. Počas jesene totiž budú kolektívne rokovania s odbormi a tam je podľa ministra otvorený priestor aj na túto otázku.

Učitelia štrajkovali

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov a Iniciatíva vysokoškolských učiteľov vládu žiadali, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve už od 1. januára 2016 o 140 eur.

Od 1. januára 2017 následne žiadali ďalšie zvýšenie o 90 eur. Viacerí učitelia materských, základných a stredných škôl dokonca 25. januára vstúpili pre svoje požiadavky do štrajku. Štrajkovú štafetu následne 15. februára prevzali od učiteľov v materských, základných a stredných školách aj vysokoškolskí učitelia.

Vysokoškolskí zamestnanci do štrajku vstúpili na protest voči spôsobu, akým sa zaobchádza s ich kolegami v regionálnom školstve, na znak nesúhlasu so súčasným spoločenským postavením učiteľov, no predovšetkým na podporu požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov. Viacerí učitelia všetkých stupňov sú momentálne v štrajkovej pohotovosti, do ktorej prešli od pondelka 7. marca.

Deklarácia sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva

Odbory a partnerské organizácie pôsobiace v školstve navyše zostavili 17. februára aj Deklaráciu na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

Deklarácia sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva. Signatári deklarácie pri platoch žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne.

Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.

Na podpore a dôslednom presadzovaní požiadaviek Deklarácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerských reprezentácií sa zhodli okrem odborov aj Asociácia výchovných poradcov, Asociácia centier voľného času SR, Asociácia stredných zdravotníckych škôl SR, Asociácia základných umeleckých škôl SR, Združenie katolíckych škôl Slovenska, Asociácia súkromných škôl a školských zariadení, Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií SR, Slovenská komora učiteľov, Asociácia stredných odborných škôl Slovenska, Iniciatíva slovenských učiteľov, Študentská rada vysokých škôl, Rada mládeže Slovenska, Slovenská asociácia učiteľov slovenčiny, Spoločnosť pre predškolskú výchovu, Združenie základných škôl Slovenska, Školský network, Komora školských logopédov, Slovenský výbor Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu, Rada vysokých škôl SR, Asociácia školskej psychológie, Školský výbor ECAV, Študentská sieť, Nezávislé kresťanské odbory Slovenska, Nové školské odbory, Slovenská komora angličtinárov, Zväz maďarských pedagógov na Slovensku, Iniciatíva Veda chce žiť!, OZ pracovníkov Slovenskej akadémie vied, Slovenská rada rodičovských združení a Združenie zamestnancov centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Plavčan
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR