Škatuľky cigariet sa zmenia. Donútia vás prestať fajčiť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Varovné obrázky na cigaretách
Tabakové výrobky by na svojich obaloch mali po novom obsahovať, okrem textových upozornení o škodlivosti fajčenia, aj obrázkové varovania. Vyplýva to z návrhu zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorý schválila vláda SR. Foto: SITA/MZ SR

BRATISLAVA 28. mája (WebNoviny.sk) – Cigarety v škatuľkách, ako ich poznáme dnes, sa budú môcť v krajinách EÚ vrátane Slovenska predávať len do 31. augusta tohto roku. Na cigaretové obaly okrem textového upozornenia o škodlivosti fajčenia pribudnú fotografie zničených orgánov, ľudí bez nohy či zomierajúcich v nemocnici.

Zdravotné varovania sú zoskupené do troch skupín

Kombinované zdravotné varovania, ktoré sú podľa Európskej komisie (EK) účinnejšie na odradenie fajčiarov, by mali zaberať 65 percent plochy cigaretovej škatuľky a balení tabaku na šúľanie.

„Slovenská republika ako aj ostatné členské štáty EÚ boli povinné transponovať smernicu EK o výrobe, označovaní a predaji tabakových a súvisiacich výrobkov do 20. mája. To znamená, že pre všetky členské štáty EÚ platia rovnaké obrázky, len textová časť je prispôsobená štátnemu jazyku danej krajiny,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Zdravotné varovania sú podľa nej zoskupené do troch skupín, pričom každá z nich sa bude používať v jednom kalendárnom roku a obmieňať.

Obrazom: Varovné obrázky na cigaretách

Povinné po novom bude aj upozornenie, že tabakový dym obsahuje viac ako 70 karcinogénnych látok. Označovanie obsahu dechtu, nikotínu a oxidu uhoľnatého totiž považuje EK za zavádzajúce, pretože môže vzbudiť dojem, že niektoré výrobky sú pre zdravie menej škodlivé.

Smernica zavádza jednotný tvar aj veľkosť škatuliek a zakazuje balenia s menej ako 20 kusmi. Smernica taktiež zakazuje predaj cigariet s príchuťami, ktoré maskujú chuť a vôňu tabaku, v prípade mentolových cigariet však platí prechodné obdobie na ich zákaz až do roku 2020.

Balenia tabakových výrobkov nesmú obsahovať propagačné alebo zavádzajúce charakteristiky, zmienky o pozitívnych účinkoch na životný štýl, o chuti či aróme či tvrdenia, že určitý výrobok je menej škodlivý ako iný.

Pokles fajčiarov u dospelej populácie

Smernica o tabakových výrobkoch elektronické cigarety nezakazuje, ale zavádza určité bezpečnostné a kvalitatívne upozornenia o škodlivosti nikotínu. Zdravotné výstrahy budú od 20. novembra tohto roku povinné aj na elektronických cigaretách. Novo označované balenia cigár a tabaku sa budú predávať od 20. novembra 2016.

Cieľom právnej úpravy je výraznejšia regulácia trhu s tabakovými výrobkami ako aj zníženie počtu fajčiarov. „Pozitívne je, že aj v súčasnosti sa zaznamenáva pokles fajčiarov u dospelej populácie,“ konštatovala Skalická, podľa ktorej na následky fajčenia zomrie ročne na Slovensku približne 11 000 ľudí. Podľa posledných prieskumov až dve tretiny Slovákov uvádzajú, že nefajčia.

Na Slovensku podľa štatistík nefajčí 74,6 percenta žien a 58,1 percenta mužov. Prieskum potvrdil, že mladšie vekové kategórie fajčia viac. Najviac respondentov (30,8 %), ktorí uviedli, že fajčia, bolo vo vekovej skupine menej ako 25 rokov. Fajčenie si podľa Európskej komisie každoročne vyžiada v celej EÚ približne 700 000 ľudských životov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia