V4 chce v roku 2017 vyslať do Pobaltia výcvikové jednotky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V4
Zľava: Štátny tajomník maďarského ministerstva obrany Tamás Vargha, šéf českého rezortu obrany Martin Stropnický, poľský minister obrany Antoni Macierewicz a minister obrany SR Peter Gajdoš pri príležitosti rokovania šéfov rezortov obrany Visegrádskej štvorky (V4) v českých Libliciach. Štáty V4 chcú v roku 2017 vyslať do Pobaltia výcvikové jednotky. Bratislava, 25. máj 2016. Foto: SITA/MO SR

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Krajiny Visegrádskej štvorky (V4) chcú v roku 2017 vyslať do Pobaltia výcvikové jednotky. Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko by do spoločného výcviku mala zapojiť po 150 vojakov na rotačnom princípe. Striedali by sa po troch mesiacov tak, že prítomní by boli vždy vojaci z inej krajiny V4, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Ako ďalej uviedla v tlačovej správe, detaily majú ešte dohodnúť na spoločnom stretnutí náčelníci generálnych štábov a tie by sa mali potvrdiť na júnovom stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli. O konkrétnej podobe návrhu, ako by malo pôsobenie v Pobaltí fungovať, chcú ministri obrany informovať na júlovom summite vo Varšave. Spoločnej výcvikovej iniciatíve v Pobaltí dali „zelenú“ šéfovia rezortov obrany V4 na rokovaní v českých Libliciach.

V súvislosti s výcvikovými jednotkami v Pobaltí šéf českého rezortu obrany Martin Stropnický uviedol, že zapojené by mali byť pozemné sily, pričom konečnú podobu projektu krajiny ohlásia na summite NATO vo Varšave, informovala ďalej hovorkyňa MO SR.

Šéfovia rezortov obrany na stretnutí vyhodnotili aj projekt spoločnej bojovej skupiny EÚ, ktorá je v pohotovosti v prvom polroku tohto roku. V tejto spolupráci chcú krajiny pokračovať v roku 2019, keď by mala byť skupina v pohotovosti opäť. Témou rokovania bola aj stála prítomnosť vo východnom krídle aliancie, kde sa krajiny zhodli, že túto iniciatívu NATO podporujú. Ako ďalej informovala hovorkyňa MO SR, spoločná bojová skupina bola v minulom roku úspešne certifikovaná a dokázala, že je plne pripravená.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka Capáková
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka