SAV je najdôveryhodnejšou inštitúciou, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenská akadémia vied
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská akadémia vied je najdôveryhodnejšou inštitúciou. Ukázal to reprezentatívny prieskum agentúry Focus uskutočnený od 3. do 9. mája tohto roka na vzorke 1 003 respondentov, informoval agentúru SITA Stano Ščepán z referátu pre komunikáciu a médiá Slovenskej akadémie vied (SAV). Prieskum sledoval 15 inštitúcií a spomedzi respondentov, ktorí na otázku odpovedali, SAV skôr alebo úplne dôveruje 80,3 percenta opýtaných.

Druhou najdôveryhodnejšou inštitúciou bol podľa prieskumu Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) s dôverou na úrovni 76 %. Na treťom mieste sa umiestnili slovenské vysoké školy (74,3 %). Na ďalších miestach sú Ozbrojené sily SR (73,6 %) a prezident SR (71,9 %).

Dôvera k SAV rastie s vekom a vzdelaním. SAV je jedinou spomedzi porovnávaných inštitúcií, ktorej dôvera rastie so vzdelaním respondentov. Z hľadiska iných sociodemografických charakteristík respondentov, ako sú pohlavie, kraj alebo veľkosť sídla, nie sú vo vnímaní dôvery k SAV významnejšie rozdiely,“ informoval ďalej Ščepán. Na otázku o dôvere voči SAV nevedelo odpovedať 8,9 % respondentov. To predstavuje výrazný pokles oproti roku 2004, keď v podobnom výskume nevedelo vyjadriť svoj názor na SAV až 26,1 % respondentov.

Predsedu SAV, profesora Pavla Šajgalíka výsledky prieskumu veľmi príjemne prekvapili. „Veril a dúfal som, že Slovenská akadémia vied má v slovenskej spoločnosti pozíciu špičkovej vedeckej inštitúcie a výsledok tento predpoklad potvrdil,“ cituje tlačová správa predsedu SAV. Na druhej strane podľa Šajgalíka treba povedať, že takmer deväť percent ľudí sa nevie vyjadriť k dôveryhodnosti inštitúcie a to je téma, s ktorou akadémia musí ďalej pracovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied