Slovenskú dôchodkyňu okradol internetový 'americký vojak'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Počítač
Fiktívne osoby vystupujú na internete ako vojaci, kapitáni a námorníci, upozorňuje polícia. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA/NITRA 26. mája (WebNoviny.sk) – Sedemdesiatročná dôchodkyňa z Nitrianskeho kraja sa stala obeťou internetového podvodníka. Uverila, že pomáha americkému vojakovi a prišla o tisíce eur.

Ako informovala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, údajný americký vojak bojujúci v Sýrii Michael Dosier písal seniorke, že utrpel v boji zranenia a preto musí zo služby odísť. Pochválil sa, že za službu v armáde dostane dva milióny dolárov. Po čase sa posťažoval, že jeho syn mal autonehodu a on by na jeho liečbu potreboval požičať peniaze.

Dôchodkyňa neváhala a postupne mu od januára do mája poslala viac ako 10-tisíc eur. Muž ju dokonca požiadal, aby si založila účet v jednej z pobočiek známej banky v Londýne, na ktorý jej peniaze vráti.

Michael Dosier je však fiktívna osoba, ktorá na sociálnej sieti vystupuje aj ako Dosier Wintord, Jack Dosier, John Perker alebo Wright Tucker (http://fake-scam.info/index.php?action=gallery;sa=view;id=3738 https://www.facebook.com/micheal.dosier.1) Takíto fiktívni vojaci oslovujú hlavne vdovy a rozvedené a osamelé ženy, u ktorých si získajú dôveru a následne ich pod zámienkou spoločného života v blahobyte pripravia o celoživotné úspory.

Ako upozornila Čuháková, takto oslovených žien je v našom regióne viac, pričom fiktívne osoby vystupujú na internete ako vojaci, kapitáni a námorníci. Polícia preto hlavne starších upozorňuje, aby boli opatrní aj pri komunikácii cez internet.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR