Iniciatívu Štrngám za zmenu znepokojilo Ficovo vyjadrenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRATISLAVA 27. mája (WebNoviny.sk) – Iniciatíva Štrngám za zmenu vznikla ako reakcia na neriešenie problému korupcie a únosu štátu v našej krajine.

Odborníci zo štyroch organizácií (Nadácia Pontis, Via Iuris, Nadácia Zastavme korupciu a Inštitút SGI), priniesli konkrétne návrhy na riešenie časti problémov súvisiacich s únosom štátu a rozsiahlou korupciou.

Tieto riešenia v oblasti súdnictva, polície, prokuratúry, NKÚ, schránkových firiem a prikrmovania verejných činiteľov nie sú ideologicky ani ľavé, ani pravé, ani konzervatívne, ani liberálne.

My sme nebojovali s opozíciou, vratál sa Fico k voľbám

Iniciatíva Štrngám za zmenu tak reaguje na medializovaný rozhovor premiéra Roberta Fica pre TASR, v ktorom Fico označil túto iniciatívu za nepriateľskú aktivitu financovanú zo zahraničia. Stanovisko agentúre SITA poskytli Milan Šagát z VIA IURIS, Ctibor Košťál z Inštitútu SGI a Lenka Surotchak z Nadácie Pontis.

„Veď to neboli štandardné voľby! My sme nebojovali s opozíciou. Bojovali sme s mimovládnym sektorom, ktorý bol často dotovaný a financovaný zo zahraničia a bojovali sme s médiami, ktoré boli niektoré absolútne proti vláde SR. Nech sa na mňa nikto nehnevá, veď nie je možné, že vznikne nejaká iniciatíva, ktorá štrngá za zmenu, potom sa k nej prihlási veľvyslanec iného štátu a s hrdosťou povie, že podporovali túto iniciatívu,” vyjadril sa Fico v spomínanom rozhovore.

Iniciatíva Štrngám za zmenu oslovila všetky relevantné politické strany s výzvou na podporu opatrení a záväzku zaviesť ich do praxe po parlamentných voľbách 2016. Šesť politických strán sa k opatreniam iniciatívy zaviazalo, dve sú súčasťou vládnej koalície (Most-Híd a Sieť, pozn. SITA). „Viaceré z opatrení iniciatívy sa dostali do programového vyhlásenia najnovšej vlády Roberta Fica, ktoré, predpokladáme, plánuje premiér a jeho ministri v najbližších rokoch napĺňať,“ píše sa ďalej v stanovisku s tým, že oslovili aj Smer, avšak ten na ich ponuku nereagoval.

So znepokojením sledujú, aký jazyk premiér používa v súvislosti s občianskym sektorom

Zástupcovia iniciatívy sú presvedčení, že podpora protikorupčných opatrení je vo verejnom záujme a musí byť kľúčovou témou verejnej diskusie. „Premiér Fico sa k nej osobne prihlásil, keď v spolupráci s Americkou obchodnou komorou prezentoval akčný plán boja proti korupcii. V tejto súvislosti je prirodzené, že našu iniciatívu okrem politických strán a zástupcov privátneho sektora podporili aj veľvyslanectvá krajín, ktoré dbajú o presadzovanie myšlienok právneho štátu a spravodlivosti,“ vysvetlili zástupcovia.

„So znepokojením sledujeme, aký jazyk premiér používa v súvislosti s občianskym sektorom, ktorý za posledné dekády viackrát dokázal, že je veľmi efektívnym a dôležitým aktérom pri ochrane verejného záujmu a v boji proti korupcii. Rovnako považujeme za nebezpečné, ak sa nás premiér pokúša zatiahnuť do svojich politických hier a vykresľovať snahy tretieho sektora ako nepriateľské,“ reaguje iniciatíva na slová predsedu vlády.

Opatrenia Štrngám za zmenu sú k dispozícii pre tretiu vládu Roberta Fica. „Vedieme dialóg o ich naplnení s vládnymi aj opozičnými politikmi, ako aj odborníkmi na ministerstvách a úradoch. Okrem odbornej podpory však plánujeme aj dôsledne sledovať ako tretia vláda Roberta Fica bojuje s korupciou a únosom štátu a jej snahy hodnotiť a komentovať,“ dodali v stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico