Čižnár napadol na ústavnom súde kvóty na slovenskú hudbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ciznar
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 27. mája (WebNoviny.sk) – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade ustanovení upravujúcich povinnosti vysielateľov rozhlasovej programovej služby vo vzťahu k podielu slovenských hudobných diel v ich vysielaní. Ide o tzv. kvóty na slovenskú hudbu.

Čižnárove výhrady

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Napadnutá právna úprava podľa jeho názoru nerešpektuje viaceré princípy právneho štátu, neprípustným a neodôvodneným spôsobom retroaktívne zasahuje do vlastníckych práv vysielateľov rozhlasovej programovej služby a ich práva na ochranu majetku, ako aj práva na podnikanie, pričom tiež narúša pravidlá hospodárskej súťaže.

Podnet na podanie návrhu podala generálnemu prokurátorovi Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Predajňová ďalej uviedla, že Generálna prokuratúra SR už v priebehu legislatívneho procesu v rámci pripomienkového konania k návrhu zákona, ktorým sa problematika podielu slovenských hudobných diel v rozhlasovom vysielaní zakotvila, uplatnila viacero pripomienok a upozornila predkladateľa na možný rozpor právnej úpravy s Ústavou SR.

Ministerstvo sa k podnetu konkrétne nevyjadrilo

Ministerstvo kultúry (MK) SR sa k podaniu nechce konkrétnejšie vyjadrovať, kým sa neoboznámi s jeho obsahom.

„Podľa nášho názoru je však táto právna úprava v súlade s Ústavou SR a rešpektuje všetky princípy právneho štátu. Zavedenie kvót neohrozuje právo na slobodné podnikanie, keďže ide len o druhové vymedzenie hudobných diel, pričom ich konkrétne individuálne zaradenie je ponechané na slobodnej vôli každého vysielateľa,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva kultúry, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Jozef Bednár.

Ministerstvo zároveň pripomína, že v slovenskom právnom poriadku už dlhší čas platí obdobná povinnosť televíznych vysielateľov vo vzťahu k európskym dielam a jej súlad s ústavou nebol nikdy spochybňovaný.

„Okrem toho zavedením kvót na vysielanie slovenskej hudby sa nezasahuje do práva rozhlasových vysielateľov slobodne vyjadrovať ich názory a myšlienky či vyhľadávať a šíriť informácie. Rovnako platí, že jej účinky nemožno považovať za retroaktívne,“ dodáva MK SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír Čižnár
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR