Policajti prednášali o drogách, u žiaka ju náhodou našli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia hľadala drogy vo vlakoch
Policajný pes počas preventívno-bezpečnostnej akcie zameranej na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok v obvode železničných dráh. Bratislava, 11. marec 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 27. mája (WebNoviny.sk) – Dvaja policajti so psami prednášali v piatok dopoludnia na jednej základnej škole v Trnave so zámerom predchádzať drogovej trestnej činnosti detí. Po prednáške nasledovala ukážka vyhľadávania drog služobným psom, počas ktorej pes označil jednu zo školských tašiek, kde zacítil drogu. Následne 13-ročný žiak dobrovoľne vydal z peračníka igelitové vrecúško so sušenou rastlinou.

Polícia ju zaslala na expertízu a začala trestné stíhanie z prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa trnavskej polície Martina Kredatusová.

Za neoprávnené prechovávanie drogy pre vlastnú potrebu hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na tri roky. Päťročné väzenie hrozí páchateľovi, ak neoprávnene prechováva drogu pre vlastnú potrebu vo väčšom rozsahu. Ak by aj expertíza potvrdila, že zaistenou látkou bola marihuana, trestné stíhanie bude pre nízky vek chlapca zastavené, pretože „kto v čase spáchania činu inak trestného nedovŕšil štrnásty rok veku, nie je trestne zodpovedný“, uviedla Kredatusová.

V roku 2015 mali policajti v Trnavskom kraji 77 prednášok a besied so zameraním na predchádzanie drogovej trestnej činnosti. Túto tému si vypočulo takmer dvetisíc žiakov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR