Most Apollo nie je úplne skolaudovaný, visí tu vysoká DPH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Most Apollo
Senzáciou pri výstavbe mosta Apollo bolo otáčanie mostovej a podpornej konštrukcie, ktorá váži približne 8000 ton. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 28. mája (WebNoviny.sk) – Bratislavský Most Apollo nie je ani po desiatich rokoch užívania úplne skolaudovaný a stále je v predbežnom užívaní. Stále tu visí aj dlh sedem miliónov eur z nezaplatenej DPH.

Pred novinármi to priznal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, ktorý však tvrdí, že nezaplatená DPH je na pleciach spoločnosti Metro Bratislava, ktorá most financovala. Informáciu o nezaplatenej DPH za Most Apollo ako prvý priniesol Rozhlas a televízia Slovenska – RTVS v dnešnej rozhlasovej relácii Radiožurnál.

DPH skončí zrejme na pleciach mesta

Firma Metro Bratislava zatiaľ podľa bratislavského mestského poslanca a predsedu dopravnej komisie Jozefa Uhlera zaplatiť DPH nemusí, keďže most je ešte v dočasnom užívaní.

„Nikto nemá záujem, aby sa to skolaudovalo, pretože most je funkčný a DPH sa neplatila,“ vyjadril sa poslanec s tým, že túto tému bude treba otvoriť, no až keď bude mesto v lepšej finančnej kondícii.

Uhler tvrdí, že DPH skončí zrejme na pleciach mesta, pretože spoločnosť Metro Bratislava na to nemá peniaze. Primátor Nesrovnal to však nepripúšťa a hovorí, že nositeľom zmluvnej povinnosti je spoločnosť Metro Bratislava. Hlavné mesto je pritom v podniku väčšinovým vlastníkom.

Neukončený spor so súkromníkom

Most Apollo sa podľa firmy Metro Bratislava nepodarilo doteraz skolaudovať pre neukončený spor so súkromníkom. Ten si na jednom z pozemkov v okolí mosta postavil príbytok, no ako pre RTVS priblížil riaditeľ Metro Bratislava Vladimír Michálek, v súčasnosti už podnik so súkromníkom spejú k dohode.

Podľa Micháleka by zaplatenie DPH po skolaudovaní mosta magistrátom mohla byť jedna z alternatív, dodáva však, že možností je viac. „Každá akciová spoločnosť má nejaký majetok, a aj táto spoločnosť má majetok. Čiže tých alternatív je viacero,“ uviedol v rozhlasovom spravodajstve šéf mestskej akciovky Metro Bratislava.

Zároveň pripustil, že ak by daň ostala na pleciach Metra, spoločnosť by mohla čiastočne predať majetok. Mestskí poslanci však majú už onedlho rozhodovať o budúcnosti podniku, keďže podľa nich je v dlhodobej strate.

Základný kameň mosta

Apollo

položili 17. decembra 2002, výstavba sa oficiálne začala vo februári 2003. Jeho výstavba trvala 31 mesiacov, slávnostne ho otvorili 4. septembra 2005. Investorom výstavby mosta Apollo bola spoločnosť Metro Bratislava a projektantmi Dopravoprojekt a Pio Keramoprojekt Trenčín.

Stavba mosta sa pripravovala od roku 1998. Senzáciou pri výstavbe mosta Apollo bolo otáčanie mostovej a podpornej konštrukcie, ktorá váži približne 8000 ton. Celková dĺžka premostenia, vrátane estakád, je 854 metrov. Hlavný mostný objekt Apolla meria 517 metrov, nad Dunajom je 294 metrov oceľovej konštrukcie mosta. Oceľový oblúk Apolla je dlhý 231 metrov a vysoký 36 metrov.

Most Apollo už získal aj viaceré ocenenia – v roku 2005 získal cenu európskej Asociácie oceľových konštrukcií a o rok neskôr cenu Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo OPAL Awards.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo Nesrovnal