Na post predsedu KDH sú zatiaľ traja kandidáti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KDH
Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 28. mája (WebNoviny.sk) – Na post predsedu KDH sú známi traja kandidáti. Na okresných snemoch boli navrhnutí aj ďalší dvaja, ale tí sa zatiaľ nerozhodli, či aj kandidovať budú.

Ako povedal v sobotu po rokovaní Rady KDH zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac, kandidatúru zatiaľ potvrdili okresná predsedníčka KDH v Prievidzi Eleonóra Porubcová, exposlanec NR SR Alojz Hlina a člen rady KDH Miroslav Kráľ. Tí v sobotu členom rady predstavili svoju víziu, zmeny stanov a hlavne to, ako presvedčiť občanov, že KDH má riešenia pre zlepšenie podmienok života. „Všetci kandidáti chcú, aby KDH dokázalo riešiť chlebové témy,“ povedal Zajac.

Kandidáta na predsedu môže navrhnúť ešte ktorýkoľvek delegát na sneme

Na okresných snemoch navrhli na post predsedu aj ďalších dvoch kandidátov. Viaceré snemy v Žilinskom kraji navrhli člena predsedníctva KDH Ladislava Štefanca. Na sneme v okrese Bratislava IV. bola navrhnutá prolife aktivistka Renáta Ocilková. Obaja však kandidatúru zatiaľ nepotvrdili.

Kandidáta na predsedu môže navrhnúť ešte ktorýkoľvek delegát na sneme. O predsedovi KDH bude rozhodovať 391 delegátov. Rada rozhodla, že na sneme sa bude voliť elektronicky.

„Som presvedčený, že snem zvolí za predsedu najlepšieho kandidáta. Mojou úlohou je pripraviť snem tak, aby voľba prebehla v korektnom dialógu. Nedovolím si povedať, ktorý kandidát má najväčšiu šancu,“ povedal Zajac s tým, že v Bratislave a Prešove v júni urobia s kandidátmi na predsedu dve diskusné fóra, aby ich ľudia mohli čo najlepšie spoznať.

Nové vedenie si bude KDH voliť na júnovom sneme

Rada v sobotu zobrala nominácie na vedomie. V minulosti rada v tajnom hlasovaní odporučila aj konkrétnych kandidátov, ktorých má snem zvoliť. V sobotu tak neurobila.

Podľa Zajaca na okresných snemoch bolo zvolených 35 nových okresných predsedov zo 79. „Členovia chcú diskutovať, aká bude budúcnosť KDH. Na okresných snemoch bola vyššia účasť ako zvyčajne,“ konštatoval. Rada v sobotu odporučila snemu schváliť niektoré zmeny stanov. Rada napríklad odporúča znížiť počet podpredsedov zo šesť na tri. Rovnako aj , aby sa skrátilo volebné obdobie straníckych funkcionárov zo štyroch na dva roky.

KDH po neúspechu vo voľbách bude voliť nové vedenie na sneme, ktorý bude 11. júna v Ružomberku. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom ohlásilo po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, že sa vzdáva funkcií. KDH má približne 11 000 členov. Kandidáta na predsedu môžu navrhnúť aj delegáti priamo na sneme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaEleonóra PorubcováPavol Zajac
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie