Zastrelenú slovenskú misionárku Veroniku Rackovú pochovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviečka, úmrtie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA/ JUŽNÝ SUDÁN 28. mája (WebNoviny.sk) – Slovenskú misionárku Veroniku Teréziu Rackovú, ktorá pôsobila ako lekárka v Južnom Sudáne a 16. mája ju smrteľne postrelili, v piatok 27. mája popoludní pochovali na farskom cintoríne sv. Jozefa Lutaya v Yei, v Južnom Sudáne.

„Jej telo tak zostáva navždy so zemou a s ľuďmi, ktorým slúžila celým srdcom i životom,“ uvádza webstránka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého, na svojej webstránke https://www.tkkbs.sk o tom informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Rehoľná sestra Veronika Racková zomrela 20. mája, keď podľahla strelným zraneniam. Na Slovensku bola omša za jej dušu v kaplnke Kláštora Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre dnes o 11:00. V pondelok 30. mája o 16:00 sa uskutoční v kostole sv. Michala Archanjela v jej rodisku, v Bánove.

Sestra Veronika Terézia Racková z Misijnej kongregácie Služobníc Ducha Svätého pracovala ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V pondelok 16. mája sa jej auto hodinu po polnoci stalo terčom streľby ozbrojencov. Vracala sa domov po odvoze pacienta do inej nemocnice. Pri útoku ju postrelili.

Ako páchatelia činu boli zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Slovenská misionárka absolvovala sériu operácií v miestnej nemocnici v Južnom Sudáne a v Keni. Napriek tomu však zraneniam podľahla.

Sestra

Veronika Terézia Racková

zomrela vo veku 58 rokov. Narodila sa 8. januára 1958 v Bánove v okrese Nové Zámky. Lekársky titul získala na Karlovej univerzite v Prahe.

Po roku lekárskej praxe začala rehoľnú formáciu v Ríme, v ktorej neskôr pokračovala v Nemecku. Rehoľné sľuby zložila v roku 1989. Sestra Veronika pôsobila okrem Slovenska v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane a napokon v Južnom Sudáne.

Na Slovensku v minulosti vykonávala aj úrad provinciálnej predstavenej, dodáva sa v tlačovej správe KBS, zverejnenej aj s vyjadreniami na sestier Služobníc Ducha Svätého.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia